До уваги отримувачів державної соціальної допомоги

До уваги отримувачів державної соціальної допомоги Виплата всіх видів державної соціальної допомоги потребує дієвого контролю за цільовим використанням цих коштів. Контроль за правильністю надання державної соціальної допомоги та використання коштів Державного бюджету України здійснює управління праці та соціального захисту населення безпосередньо та через державних соціальних інспекторів.

В І кварталі 2019 року державними соціальними інспекторами було здійснено 367 перевірок достовірності наданих відомостей про доходи та майновий стан отримувачів державної соціальної допомоги та членів сім’ї.

В результаті проведених перевірок встановлено, що не всі громадяни відповідально ставляться до заповнення документів при оформленні соціальної допомоги та не надають повну і достовірну інформацію щодо своїх доходів та майнового стану. Виявлено факти приховування заявниками заробітної плати, зокрема за цивільно-правовими договорами, стипендії, перебування у трудових відносинах, реєстрація підприємницької діяльності, наявність нерухомого майна та транспортних засобів, доходів від їх продажу, тощо.

Отримувачі державної допомоги повинні усвідомлювати відповідальність за достовірність інформації, наданої для призначення державної соціальної допомоги. Якщо в ході перевірки виявлено, що громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги або на її розмір, в результаті чого була надмірно нарахована сума, виплата припиняється.

Надмірно виплачені кошти підлягають відшкодуванню. У разі відмови повернення коштів у визначений термін, вони стягуються у судовому порядку. З метою відшкодування надмірно виплачених сум державної соціальної допомоги в І кварталі 2019 року управлінням подано 12 позовних заяв до суду.

Шановні мешканці міста, при зверненні за призначенням того чи іншого виду державної соціальної допомоги серйозно та відповідально віднесіться до заповнення необхідних документів, уважно заповнюйте заяву та декларацію про доходи та майновий стан. Якщо Ви зрозуміли що раніше не вказали ті чи інші доходи чи майно обов’язково повідомте про це спеціалістів управління, чим уникнете негативних наслідків.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради