До уваги отримувачів всіх видів державної соціальної допомоги

Без названия (1)Конституція України передбачає обов’язок держави щодо забезпечення певного рівня потреб людини у матеріальних благах та послугах. З метою реалізації соціальних прав та державних соціальних гарантій громадян, передбачених Конституцією України, законодавством встановлюються державні соціальні гарантії і соціальні стандарти. Базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються державні соціальні гарантії, є прожитковий мінімум.

З 1 грудня 2017 року, було підвищено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, тож відповідно зросли і всі прожиткові мінімуми для основних соціальних і демографічних груп населення, а саме:

— на одну особу — 1700 гривень,

— для дітей віком до 6 років — 1492 гривні,

— для дітей віком від 6 до 18 років — 1860 гривень,

— для працездатних осіб — 1762 гривні,

— для осіб, які втратили працездатність — 1373 гривень.

Зважаючи на збільшення мінімальних соціальних стандартів, управлінням проведено перерахунок, та підвищено розміри тих видів виплат, розмір яких розраховується залежно від прожиткового мінімуму, зокрема:

— допомога на дітей одиноким матерям;

— допомога по вагітності та пологам;

— допомога на дітей над якими встановлено опіку чи піклування;

— щомісячна грошова допомога особі, які проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу;

— тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;

— державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям;

— компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги;

— надбавка на догляд за особами з інвалідністю з дитинства та дітьми з інвалідністю;

— соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам — вихователям і прийомним батькам.

Виключенням стали державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю і державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю. Ці виплати були перераховані з урахуванням підвищеного прожиткового мінімуму не з грудня 2017р., як передбачалось Законом України «Про державний бюджет України на 2017р.», а з 1 жовтня 2017р., у зв’язку з набранням чинності Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Такі виплати як допомога при народженні дитини та допомога при усиновленні дитини, перерахунку не підлягають.

Наступне підвищення соціальних стандартів згідно до статті 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2018р.» передбачається в липні та грудні 2018р.

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.А. Єздакова