Компенсація підприємствам і організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом у період мобілізації, на особливий період

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо гарантій для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України.

З 17.03.2015р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2015р. № 105, якою затверджений Порядок виплати компенсації підприємствам, установам та організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом у період мобілізації, на особливий період (далі — Порядок).

Виділення бюджетних коштів Міністерством соціальної політики підприємствам, установам і організаціям на компенсацію витрат на виплату середнього заробітку працівників, які працювали на таких підприємствах, установах і організаціях на час призову на військову службу (далі — компенсація), здійснюється не більше одного року.

Для звітування про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам (за встановленою формою — Додаток 1 до Порядку) або отримання консультації з вищезазначених питань підприємствам, установам та організаціям міста Лисичанська необхідно звернутись в управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. Маліновського, 22а, тел. (06451) 73553.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради