Про виконання Програми зайнятості населення міста Лисичанська за 2017 рік

7uhbnbgy6Вчора, 6 лютого, під час чергового засідання виконкому Лисичанської міської ради заступник начальника управління праці та соціального захисту населення - начальник відділу праці Вікторія Яковлєва доповіла про виконання Програми зайнятості населення міста Лисичанська за 2017 рік.

Вікторія Вікторівна у своїй доповіді зазначила, що Програма передбачала комплекс заходів щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення, виконання яких забезпечувалось Лисичанським міським центром зайнятості, виконавчими органами міської ради, управлінням Пенсійного фонду України у м. Лисичанську, Державною податковою інспекцією в м. Лисичанську, роботодавцями міста та навчальними закладами.

Стан економічного розвитку міста та зайнятість населення тісно пов’язані між собою. Тому економічна складова, розвиток реального сектору економіки в 2017 році знаходять своє відображення на ринку праці. В цілому реєстрований ринок праці в 2017 році характеризувався як поступовим зростанням кількості зареєстрованих безробітних (на 4,8 % в зрівнянні з 2016 роком), так і значним пожвавленням попиту на робочу силу (кількість наданих вакансій збільшилась на 33,6 % у зрівнянні з минулим роком). Однак пропозиція робочої сили в 1,6 рази перевищувала попит на неї на ринку праці, — підкреслила Вікторія Яковлєва.

Протягом 11 місяців 2017 року чисельність прийнятих на роботу на створені нові робочі місця в м. Лисичанську склала 713 осіб, в тому числі 112 (або 15,7 %) — у юридичних осіб; 601 (або 84,3 %) — у фізичних осіб. За видами економічної діяльності найбільша чисельність прийнятих на роботу на створені нові робочі місця у сфері роздрібної торгівля в неспеціалізованих магазинах, з лотків і на ринках та у сфері надання послуг перукарнями та салонами краси.

Всього протягом 2017 року в пошуках роботи до Лисичанського міського центру зайнятості звернулось 3656 осіб. Станом на 1 січня 2018 року на обліку в міському центрі зайнятості перебувало 907 зареєстрованих безробітних, чисельність безробітних збільшилась на 14,7 % у зрівнянні з початком 2017 року.

У 2017 році працевлаштовані за направленням міського центру зайнятості 1217 осіб, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації пройшли 240 безробітних громадян. До участі в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру залучено 163 безробітних, з них до громадських робіт — 134 безробітних. Виплачена одноразова допомога по безробіттю для організації підприємницької діяльності 3 безробітним, курси «Підприємець-початківець» пройшли 3 особи. Надано послуг з питань організації підприємницької діяльності та ведення власної справи 201 особі тощо. Також працевлаштовано 25 осіб з інвалідністю, 18 з яких — безробітні. 83 особи з інвалідністю отримали профорієнтаційні послуги, 4 — пройшли професійне навчання за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, 1 особа залучено до громадських робот.

Також Вікторія Вікторівна повідомила, що у зв’язку з закінченням терміну дії Програми зайнятості населення міста Лисичанська на період до 2017 року забезпечено розроблення Програми зайнятості населення м. Лисичанська на 2018-2020 роки.