У Лисичанській міській раді відбулось засідання Координаційної ради ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми

Вчора, 31 січня, у Лисичанській міській раді відбулось засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Очолив засідання заступник міського голови Ігор Ганьшин.

В роботі Координаційної ради взяли участь члени ради: начальники та спеціалісти структурних підрозділів Лисичанської міської ради, Лисичанського міського центру зайнятості та Лисичанського відділу поліції ГУНП в Луганській області.

Членами Координаційної ради був заслуханий та затверджений план роботи Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2018 рік.

Також члени ради обговорили практичне застосування норм Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який окреслює нові європейські підходи до роботи в зазначеному напрямку. Розглянули питання взаємодії усіх служб, відповідальних за реалізацію державної політики, щодо попередження насильства в сім’ї, перенаправлення, залучення громадськості до тематики попередження домашнього насильства. Старший інспектор ювенальної превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Анастасія Тарасова в своїй доповіді з цього питання наголосила на важливості розвитку системи юридичних та соціальних послуг для постраждалих на місцевому рівні, та надала інформацію щодо роботи «гарячої лінії» у м. Лисичанську з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі. З даного питання було вирішено посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу.

З питання щодо надання Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах у 2017 році доповів директор Костянтин Остахов. Так у 2017 році до Центру звернулось 1008 сімей. У ході проведеної роботи було задоволено потреби щодо психологічної допомоги — 257 осіб; юридичної допомоги — 392; надане сприяння у влаштуванні до закладів освіти — 9; організовано лікування — 2; вирішено житлово-побутових проблем — 41; налагоджено зв’язків з членами родин, громадою — 212; отримали гуманітарну допомогу — 764; фахівці Центру сприяли в оформленні (відновленні документів), у т.ч. для призначення соціальних виплат — 281 тощо.

Також Костянтин Анатолійович зазначив, що окрім індивідуальної роботи з клієнтами фахівці із соціальної роботи спільно із соціальними партнерами організували на базі Центру «Клуб сімейного дозвілля» для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Протягом року у клубній секції для дорослих і секції для дітей відбулось по 12 занять. У клубі діти розвивали навички ефективного спілкування, вчились взаєморозумінню, формуванню почуття впевненості в собі, їх батьки у формі бесіди-гри підвищували свій рівень батьківського потенціалу. Окрім того, фахівцями із соціальної роботи для 400 клієнтів центру було проведено 17 лекцій з питань здорового способу життя та здорового харчування. Також серед жителів міста у рамках здійснення соціальної роботи було розповсюджено листівки та буклети з питань попередження насильства в сім’ї та листівки з питань розвитку сімейних форм виховання.

Під час засідання члени комісії зустрілися з Наталією Сергіївною Шестьоркіною, жінкою, яка народила і виховала 6 дітей. Відділом у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради підготовлені первинні документи на присвоєння цій жінці Почесного звання України «Мати-героїня». Враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей, було прийнято рішення клопотати перед головою Луганської обласної державної адміністрації про присвоєння Наталії Сергіївні Шестьоркіній Почесного звання України «Мати-героїня».

Зазначимо, що у місті Лисичанську питання ґендерної політики координує відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради. З метою інформаційної підтримки відділом у січні-лютому 2018 року розповсюджуються листівки «Особистий план безпеки», «Шлях до ґендерної рівності», «Насильство-це сміття, яке треба виносити з дому!», соціальні плакати «10 важливих принципів надання послуг жінкам, які постраждали внаслідок насильства», «Розірви коло», «Насильству немає виправдання», «Ґендерна рівність» (конкурс коміксів).

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради