Про стан і впровадження в школах міста нового Державного стандарту початкової і базової загальної середньої освіти

Сьогодні, 17 травня, в ході засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради начальник відділу освіти Тетяна Худоба доповіла про «Про стан і впровадження в школах міста нового Державного стандарту початкової і базової загальної середньої освіти».

Відділ освіти, КУ «Лисичанський методичний центр» продовжує систематичну, цілеспрямовану роботу серед педагогів міста щодо впровадження Державного стандарту початкової і базової загальної середньої освіти.

Протягом року проводилась певна робота щодо удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації педпрацівників.

Проводяться курси підвищення кваліфікації при ЛОІППО. Протягом 2015-2016 навчального року підвищили свій професійний рівень на курсах 225 педагогів міста, що складає 22% від загальної кількості педпрацівників.

Для роботи за новим Державним стандартом початкової і базової загальної середньої освіти підготовлено 100% вчителів 4, 7 класів. Готуємо вчителів, які будуть працювати за новим Держстандартом у 8-х класах.

Семінари, вебінари, тренінги, наради, засідання «круглих столів», майстер-класи, індивідуальні консультації, проведені методичним центром, — це далеко не всі форми групової та індивідуальної роботи з вчителями, керівниками навчальних закладів.

Розглядаються питання, пов’язані з впровадженням у практику роботи нових педтехнологій, ІКТ, передового педагогічного досвіду освітян міста. Успішно працює школа молодого вчителя, керівника школи.

Підвищення професійної майстерності вчителів міста здійснюється також через розвиток інформаційно-освітнього простору для педагогів: працює сайт Лисичанського методичного центру та сайти навчальних закладів. Фахівцями психологічної служби формується психологічна компетентність педагогів через проведення практичних занять з тайм-менеджменту, запобігання стресу та профілактики професійного вигорання. Методистом-психологом центру проводиться психологічна просвіта батьківської громадськості спільно з ТРК «Акцент».

У міжкурсовий період вчителі беруть активну участь в інноваційному проекті навчання педагогів «Проект професійного розвитку» при ЛОІППО. Це дозволяє вчителю обрати індивідуальну освітню траєкторію і актуалізувати свій творчий потенціал.

Зростанню професійної компетентності керівників і педагогів, оновленню системи освіти сприяє залучення навчальних закладів до експериментальної діяльності. Гімназія, ліцей, НВК «Гарант», КЗ ЛСШ № 8 проводять науково-експериментальні дослідження. У 2015-2016 р. до них приєднались ЗОШ № 12, 6.

Ми маємо конкретні результати нашої роботи:

Призерами обласного конкурсу «Вчитель року-2016» стали вчитель КЗ ЛСШ № 27 Костиря Петро Олександрович (ІІ місце), Велика Марина В’ячеславівна КЗ ЛСШ № 8 (ІІ місце) та Ліхідченко Марія Сергіївна, ЗОШ № 13 (ІІІ місце).

Загальним результатом участі педагогів у Сьомій Міжнародній педвиставці у м. Київ в 2016 році стало нагородження золотими медалями за участь у тематичних номінаціях наших навчальних закладів — гімназії, ліцею, НВК «Гарант».

За підсумками участі у предметних олімпіадах цього року в обласному етапі маємо друге рейтингове місце (39 призерів). Призером Всеукраїнської олімпіади з правознавства стала Толстих Єлизавета, учениця 10 кл. ліцею.

Маємо певні результати і в обласному конкурсі-захисті наукових робіт учнями-членами МАН. 8 учнів посіли призові місця в на обласному рівні, 3 учні стали призерами всеукраїнського рівня:

Яіцька Генрієтта, учениця 10 класу гімназії — ІІІ місце

Щеглаков Іван, учень 10 класу гімназії — ІІІ місце

Прокаєва Анастасія, учениця 11 класу НВК «Гарант» — ІІІ місце.

Навчальні заклади міста на 79% забезпечені комп’ютерною технікою.

Протягом 2016 року за рахунок спонсорських коштів була придбана комп’ютерна техніка для шкіл на суму 35947,02 грн., з них:

· у КЗЛСШ № 8 — 2 ноутбуки на суму 14263, 02грн.;

· у КЗЛСШ № 27 — 2 системних блока на суму 10252,00 грн.;

— 1 монітор на суму 2832,00 грн.;

— 1 проектор на суму 8600,00 грн.

При плануванні проекту бюджету на 2016 рік були передбачені кошти у сумі 195 тис. грн. на придбання комп’ютерної техніки для забезпечення потреб загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до нормативів. У зв’язку з цим планується поставка та оформлюються відповідні документи на комп’ютерну техніку у кількості 20 одиниць у школи міста.

Для забезпечення навчання учнів за новим Держстандартом у 2015 році надійшли нові підручники для 3 і 6 класів. Міськвиконкомом для оплати доставки підручників було виділено у травні 2015 р. кошти в сумі 13,5 тисяч гривень.

У 2015-2016 навчальному році надійшли підручники для учнів 4 і 7 класів. Для їх доставки із міського бюджету було виділено кошти в сумі 53 тис. 602 гривні. На травень 2016 року ЗНЗ м. Лисичанська не вистачає підручників для 4,7 класів у кількості 746 примірників. Питання щодо надходження підручників у місто вирішується на рівні Луганської обласної державної адміністрації. Для доставки та оплати цієї кількості підручників потрібні ще будуть кошти із міського бюджету. Також необхідно передбачити кошти для придбання підручників для учнів 8 класів, які розпочнуть у наступному 2016-2017 навчальному році навчання за новим Держстандартом.

Таким чином, відділ освіти, методичний центр будуть і надалі забезпечуватимуть умови для ефективного функціонування навчальних закладів професійної самореалізації педагогів, досягнення ними високого рівня для реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні, спішного запровадження Державних стандартів.