У Лисичанську відбулась Діалогова зустріч з обговорення проекту Комплексної міської програми соціальної підтримки учасників АТО, ООС та членів їх сімей на 2020-2022 роки


Вчора, 27 листопада, у Лисичанському краєзнавчому музеї за експертної підтримки Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні відбулась Діалогова зустріч з обговорення напрямів діяльності і заходів проекту Комплексної міської програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та членів їх сімей на 2020-2022 роки.


У заході взяли участь представники виконавчих органів Лисичанської міської ради, експертки Офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, тренерки Альона Копіна та Світлана Петрова, представниці Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Аліна Масло та Наталія Ємець, дружина загиблого військовослужбовця Андрія Матуса Людмила Матус, спеціаліст Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Луганської області Валерій Нагорняк, члени громадської організації «Луганська обласна спілка учасників бойових дій «Ветерани АТО Луганщини» Сергій Брязу та Мирослав Гармаш-Бутенко.

Захід пройшов у межах проекту «Діалог заради реформ та суспільного єднання в Україні» та мав на меті знизити рівень напруження у громаді і попередити ескалацію конфлікту між громадськими організаціями ветеранів АТО та органом місцевого самоврядування.

Під час зустрічі у формі діалогу учасники розглянули проект Комплексної міської програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та членів їх сімей на 2020-2022 роки та обговорили пропозиції та побажання від представника сімей загиблих військовослужбовців в особі Людмили Матус. Було проінформовано про пільги та права щодо соціального захисту та оздоровлення дітей з числа сімей загиблих військовослужбовців, роз’яснений механізм встановлення меморіальних дощок на честь загиблих воїнів та оперативно вирішено питання щодо обладнання куточка, присвяченого загиблим під час АТО лисичанам, в залі «Сила нескорених» у Лисичанському краєзнавчому музеї.

Хочеться зазначити, що завдяки компетентним тренеркам Альоні Копіній та Світлані Петровій, діалог був дуже ефективним. Всі учасники процесу залишилися задоволеними від здобуття очікуваних результатів, заявлених на початку заходу. Консенсус та взаєморозуміння між представниками виконавчих органів міської влади та представниками громадськості досягнуто.

Нагадаємо, що Офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб пілотує імплементацію Методичних рекомендацій щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту. Однією з таких громад, які підпадають під цей проект і якій надається допомога в рамках пілотного проекту, - є м. Лисичанськ.