Посилення заходів щодо недопущення АЧС у Лисичанську, Новодружеську та Привіллі

25 жовтня відбулось засідання міської надзвичайної протиепізоотичної комісії з питання недопущення виникнення захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

Враховуючи безпосередню близькість вогнища захворювання на АЧС від границі з Луганською областю та з метою забезпечення надійних та ефективних заходів щодо недопущення занесення збудника цієї хвороби з території Російської Федерації на територію Луганської області та міст Лисичанська, Новодружеська і Привілля протиепызоотична комісія вирішила посилити профілактичні заходи. А саме, продовжити ознайомлення керівників сільгосппідприємств і організацій у сферах торгівлі, громадського харчування, туризму і транспорту про погіршення ситуації щодо АЧС, та профілактичні заходи запобігання занесення збудника хвороби на територію міста; продовжити проведення обліку свинопоголів’я, звернувши увагу на дрібні господарства різної форми власності та чисельності свиней в приватному секторі; провести комплексні перевірки за участю працівників міліції та всіх зацікавлених служб щодо незаконного переміщення вантажів тваринницького походження та сільськогосподарських тварин, виявлення місць несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами тваринного походження, сировиною, тваринами, кормами, тощо; проводити заходи з ліквідації торгівлі продуктами харчування тваринного походження, сировиною, тваринами, кормами на ліквідованому ринку в південній частині міста; продовжити проведення щеплення усього наявного поголів’я свиней проти класичної чуми; провести тренінг-навчання з участю всіх зацікавлених служб міста по проведенню невідкладних дій у разі підозри на виникнення АЧС в місті.

ДОВІДКА: Африканська чума свиней (АЧС) — це високо заразна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується підвищенням температури тіла до 42 градусів (при нормі 38-40 градусів), посинінням шкіри, крововиливами на шкірі та внутрішніх органах, дистрофічними і некротичними змінами на внутрішніх органах, високою загибеллю тварин. Збудником АЧС є вірус, стійкий до широкого діапазону температур. У трупах свиней він зберігається до 10 тижнів, у м’ясі від хворих тварин — 155 днів, копченій шинці до 5 міс., у гної — до 3 міс. Слід зазначити, що лікування хворих тварин не розроблене, а симптоматичне лікування та застосування антибіотиків заборонені.

При виникненні захворювання у вогнищі знищують усіх свиней. Трупи вбитих та загиблих свиней, птахів, гризунів, та інших тварин, дерев’яний матеріал, гній, залишки кормів, інвентар спалюють. У радіусі 170 км. забороняється переміщення, торгівля усіма видами тварин та птиці, продуктів і сировини тваринного походження.

Профілактика базується на дотриманні ветеринарно-санітарних правил при утриманні тварин. Придбання тварин та тваринницької продукції необхідно здійснювати з місцевостей, благополучних щодо АЧС, з супровідними ветеринарними документами. Закуплених тварин утримують на карантині протягом 30 діб у окремому приміщенні.У разі підозри щодо виникнення хвороби слід негайно повідомляти фахівців державної служби ветеринарної медицини для проведення термінової локалізації та ліквідації хвороби.