Щодо змісту колективних договорів і територіальних угод

Відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі-Закон) колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.

Чинним законодавством України передбачені певні трудові та соціально-економічні переваги (гарантії), що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків.

За нормами статті 18 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» у разі колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин до територіальних угод, колективних договорів включаються положення, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків.

Встановлення взаємних зобов’язань сторін щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків передбачені і статтею 7 Закону. Відповідні положення встановлені Конвенцією Міжнародної організації праці № 100 про рівне винагородження чоловіків і жінок за працю рівної цінності.

Враховуючи викладене, та лист Міністерства соціальної політики України від 25.01.2018 № 1358/0/2-18/24, рекомендуємо сторонам колективного договору включати до колективних договорів положення щодо зазначених норм законодавства, а також положення з питань охорони праці, соціального захисту та обов’язкового спеціального страхування на випадок інфікування ВІЛ-інфекцією з урахуванням потреб працівників у контексті ВІЛ-інфекції/СНІДу, відповідно до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України від 20.10.2014 № 1708-VІІ.

Начальник УПСЗН О.А. Єздакова