Безпека користування газом у побуті

Природний газ асоціюється у нас з теплом і затишком в наших оселях, але не слід забувати й про його небезпечні властивості.

В першу чергу, природний газ — це горючий газ, який не має запаху, кольору. Тому, у разі витоку його з газопроводу і скупченості в різних приміщеннях може утворитися газоповітряна суміш, яка залишається непоміченою і може привести до нещасних випадків (задухи, вибуху).

Гарантія безпечної експлуатації газових приладів — це дотримання усіма нами вимог безпечного користування газом у побуті.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім’ї мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Правила безпечного користування газовими приладами:

— при користуванні газовими приладами кватирку (фрамугу) вікна тримати постійно відкритою;

утримувати газові прилади та обладнання у чистому стані;

стежити за нормальною роботою газових приладів і димовентиляційних каналів, перевіряти тягу до і після включення газових приладів;

в разі засмічення димоходів викликати спеціалістів спеціалізованої організації;

по закінченню користування газом закрити крани на газових приладах та перед ними;

— безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де встановленні газові прилади і пристрої, лічильники газу представників газового господарства;

— бути уважними та обережними при користуванні газовими приладами і обладнанням, використовувати їх тільки за призначенням;

при необхідності виконання монтажних робіт звертатися до організацій, які мають ліцензію та дозвіл на виконання будівельно- монтажних робіт, обов`язково укладати з ними договір;

— при необхідності виконання «дрібного» монтажу (заміни, перенесення, додаткового встановлення газових приладів, обладнання) звертатись тільки до спеціалістів , оскільки ці роботи є газонебезпечними.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

— самовільно виконувати роботи: з газифікації будинку (квартири),

здійснювати перемонтаж, реконструкцію газових мереж;

— самовільно встановлювати, переносити, вносити зміни в конструкцію газового обладнання;

— виконувати пуск газу до газового обладнання без представників газового господарства;

— користуватись газом при відсутності тяги;

— залишати працюючі газові прилади без нагляду;

— використовувати газ і газові прилади не за призначенням;

— користуватися газовими приладами при закритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів;

— застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;

— використовувати приміщення, де встановлено газове обладнання для сну і відпочинку;

— допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, та недієздатних осіб.

Під час експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Найчастішими причинами вибухів газових балонів є:

— удари або їх падіння, особливо при високих чи низьких температурах, оскільки у першому випадку різко зростає тиск у балоні за рахунок нагрівання газу, що міститься у ньому, а у другому — матеріал, з якого виготовлений балон, набуває крихкості;

— переповнення балона зрідженим газом без залишення вільного нормованого об’єму;

— нагрівання балона сонячними променями чи іншими джерелами, що спричиняє збільшення тиску у ньому вище допустимого;

— помилкове використання балона, наприклад наповнення кисневого балона метаном;

— занадто швидке наповнення балона, яке також супроводжується різким нагріванням газу і, як наслідок, збільшенням тиску.

Звертаємо увагу, що при появі запаху газу в під’їзді, в приміщенні, на подвір’ї слід негайно: припинити користування газовими приладами; перекрити крани на вводах до приладів і на приладах; відчинити вікна та двері для провітрювання приміщення; викликати аварійну газову службу за телефоном «104»(телефонувати слід за межами загазованого приміщення); не розпалювати вогню, не палити; не вмикати і не вимикати електроприлади та освітлення; забезпечити вільний доступ працівників газової служби.

Бережіть себе!

Тепла і затишку Вашому дому!

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради