Конституційний обов’язок громадян — сплата податків

"Кожна особа зобов’язана сплачувати податки, встановлені Податковим кодексом України, законами з питань митної справи, податків та зборів. Цей принцип знаходить своє вираження у ст.67 розділу другого Конституції України: "Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом",- про це розповів Богдан Михайлович Хома — заступник начальника ДПІ у м. Лисичанську.

За десять місяців цього року фахівцями податкової служби забезпечено виконання плану по сплаті податку за землю на 105,0 відсотків. Додатково надійшло до бюджету 104,0 тис. грн., це більше аналогічного періоду минулого року на 26,8 тис. гривень.

Згідно ст. 287 Податкового кодексу України № 2755-VI від 02.12.2010 року в строк до 29.08.2012 року всі громадяни — землевласники і землекористувачі зобов’язані були сплатити земельний податок, однак не всі платять цій податок вчасно.

Так, станом на 1 листопада 2012 року, по містах Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля понад 4 тисяч громадян мають заборгованість по податку на землю на загальну суму 192,8 тис. гривень.

Відповідно до діючого законодавства, за кожен день прострочення, по сплаті земельного податку, стягується пеня в розмірі 120 % облікової ставки НБУ, а за порушення термінів сплати застосовується штрафна санкція:

  • при затримці сплати податку у встановлений термін до 30 календарних днів, що настають за граничним терміном сплати, нараховується штраф у розмірі 10 % погашеної суми;
  • від 31 до 90 календарних днів включно — 20 %.

Землевласникам необхідно також пам’ятати, що у випадку несплати земельного податку стягнення заборгованості буде здійснюватися через судові органи. А систематична несплата земельного податку є підставою для вилучення земельної ділянки у землевласника.

«Одним із заходів підвищення рівня добровільної сплати податків є формування у суспільстві негативного ставлення до громадян, які ухиляються від виконання своїх зобов’язань. Для цього ми проводимо широкомасштабну роботу серед усіх верств населення насамперед роз’яснювальну роботу, шляхом інтерактивного спілкування з громадянами, організації зустрічей з представниками бізнес-структур, громадських організацій, із засобами масової інформації. Проведення засідань «круглих столів», семінарів, тематичних зустрічей дає змогу оперативно дізнаватися про нагальні проблеми, що виникають у платників податків, і швидше на них реагувати",- зазначив Богдан Хома.

Шановні громадяни! За консультаціями щодо земельного податку можна звертатися до ДПІ в м. Лисичанську за телефонами: 7-02-61 щоденно з 9:00 до 18:00, крім вихідних (субота, неділя).

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ в м. Лисичанську ДПС в Луганській області