Хибний шлях у напрямку порушення податкового законодавства

Заробітна плата в «конвертах» — шлях до зменшення суми податків, заснований на свідомому ухиленні від оподаткування.

Наслідки ухилення від сплати податку з доходів фізичних осіб негативні та невигідні нікому — ані державі, ані громадянам. Для бюджету — це недоотримані податки, для неоформлених працівників — соціальна незахищеність.

Все це зрозуміло, але сплата в «конвертах» як існувала, так і буде існувати до тих пір, доки самі громадяни зрозуміють, що «Рятунок потопаючих, діло рук самих потопаючих...». Лише спільними зусиллями громадян, податкових органів та інших державних структур можна досягти позитивних зрушень як на місцях, так і на загальнодержавному рівні. Приховати від держави незаконно отримані доходи деяким підприємцям вдається до тих пір, поки в гості до них не завітають податківці.

Так за 6 місяців поточного року фахівцями Лисичанської ДПІ було проведено 27 перевірок суб’єктів господарювання — юридичних та фізичних осіб з дотримання ними діючого податкового законодавства при виплаті заробітної плати, за наслідками яких, практично в усіх випадках, зареєстровані порушення податкового законодавства, а саме: у ході проведених перевірок легалізовано 18 найманих працівників; у ході проведення співбесід із приватними підприємцями легалізовано працю 273 громадян. В результаті чого до бюджету донараховано по актах перевірок податку з доходів фізичних осіб і штрафних санкцій у сумі 671,9 тис. грн.

Найбільше нарахування здійснено позаплановою перевіркою товариства з обмеженою відповідальністю «N», яка показала, що підприємство під час виплати доходу громадянину не нараховувало та не спрямувало до бюджету податок з доходів фізичних осіб, за наслідками чого фахівцями податкового органу в бюджет донараховано 59,8 тис. грн.

Податківці нагадують: працедавцям необхідно пам’ятати, що згідно з діючим законодавством, за виплату зарплати працівнику без укладення угоди передбачено застосування до працедавця штрафної санкції у розмірі 25 % від суми не донарахованого податку з доходів фізичних осіб та адміністративний штраф.

Можливо вищезазначена інформація змусить роботодавців, які вибрали досить хибний шлях порушення податкового законодавства, замислитися та вберегтися від необдуманих вчинків. Жити за законом набагато легше, ніж коли постійно намагаєшся втекти від покарання.

Податківці сподіваються, що громадяни, які виступають за чесні стосунки з державою, допоможуть вирішити проблеми «тіньової» заробітної плати. Достатньо зателефонувати за «телефонами довіри»: 7-02-66 та 7-10-36 до Державної податкової інспекції в м. Лисичанську або звернутися за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, з 9.00 до 18.00 щоденно, крім вихідних (субота, неділя) і Вас обов’язково почують та допоможуть.

Р. М. Жадан — начальник управління ДПІ в м. Лисичанську