Оподаткування процентів, нарахованих на депозитний банківський рахунок фізичної особи

   ДПІ у м. Лисичанську нагадує: відповідно до Податкового Кодексу України платником податку на доходи фізичних осіб є фізична особа — резидент, що отримує доходи з джерела походження в Україні і об’єктом оподаткування якої є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

   До загального місячного  (річного)  оподатковуваного  доходу платника  податку  включаються  пасивні доходи, крім доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. 

   Ставку податку на доходи фізичних осіб для пасивних доходів встановлено в розмірі 18%. Крім цього, пасивні доходи оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

   Термін «пасивні доходи» означає, зокрема, дохід у вигляді процентів на депозитний  (вкладний) банківський рахунок.

   Особливості нарахування (виплати) та оподаткування  доходів  у  вигляді  процентів  визначено у статті 170 Податкового кодексу України, відповідно  до  якого  податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

   Отже, дохід у вигляді процентів, нарахованих на суму вкладного (депозитного) банківського рахунку, включається  до  загального  місячного  (річного) оподатковуваного доходу платника податку  —  фізичної  особи  і  оподатковується  податком  на  доходи  фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.