В Лисичанську розроблені заходи щодо недопущення африканської чуми свиней на територію міста

У 2012 році епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Російській Федерації лишається напруженою. З початку року зареєстровано 29 вогнищ захворювання.

31 липня цього року зареєстровано вогнище АЧС в Україні. Діагноз встановлено при дослідженні патологічного матеріалу від двох полеглих свиней з приватного подвір’я мешканця с. Комишуватка, Запорізької області.

З метою недопущення занесення збудника хвороби на територію України та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів проти АЧС міська надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила затвердити корегований «План невідкладних заходів щодо ндопущення занесення збудника АЧС на територію міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля» та жорстоко контролювати рух та облік свинопоголів’я, звернувши увагу на дрібні господарства різної форми власності та чисельність свиней в приватному секторі.

Крім того, посилиться державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за виконанням ветеринарно-санітарних вимог суб’єктам господарювання які здійснюють підприємницьку діяльність щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження.

Також буде активізовано роботу мобільних груп по виявленню торгівлі продуктами харчування тваринного походження у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

ДОВІДКА: Африканська чума свиней (АЧС) — це високо заразна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується підвищенням температури тіла до 42 градусів (при нормі 38-40 градусів), посинінням шкіри, крововиливами на шкірі та внутрішніх органах, дистрофічними і некротичними змінами на внутрішніх органах, високою загибеллю тварин. Збудником АЧС є вірус, стійкий до широкого діапазону температур. У трупах свиней він зберігається до 10 тижнів, у м’ясі від хворих тварин — 155 днів, копченій шинці до 5 міс., у гної — до 3 міс. Слід зазначити, що лікування хворих тварин не розроблене, а симптоматичне лікування та застосування антибіотиків заборонені. При виникненні захворювання у вогнищі знищують усіх свиней. Трупи вбитих та загиблих свиней, птахів, гризунів, та інших тварин, дерев’яний матеріал, гній, залишки кормів, інвентар спалюють. У радіусі 170 км. забороняється переміщення, торгівля усіма видами тварин та птиці, продуктів і сировини тваринного походження.

Профілактика базується на дотриманні ветеринарно-санітарних правил при утриманні тварин. Придбання тварин та тваринницької продукції необхідно здійснювати з місцевостей, благополучних щодо АЧС, з супровідними ветеринарними документами. Закуплених тварин утримують на карантині протягом 30 діб у окремому приміщенні.