До Дня Соборності України

Протягом тижня в закладах культури та освіти м. Лисичанська відбулась низка заходів, присвячених Дню Соборності України.

Зокрема, в бібліотеках Лисичанської ЦБС пройшли інформаційна година «В єдності — сила народу» та година повідомлень «День злуки „Двох Україн“ в одну». До уваги відвідувачів були запропоновані тематичні експозиції та виставки-панорами: «Я всім серцем люблю Україну свою і живу я для неї щоднини», «Злука не можлива без злагоди», «Моя Україна: подорож в історію».

20 січня у Лисичанській дитячій школі мистецтв № 1 відкрилась виставка робіт учнів художнього відділення під назвою «Традиції», а у ПК ім. В.М.Сосюри пройшла концертна програма «Україна — ти серце моє!». Святкові концерти до Дня Соборності України також пройшли у школах мистецтв міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля. В концертах взяли участь солісти, вокальні та інструментальні колективи учнів і викладачів шкіл. В програмах концерту виконувались твори українських класиків та сучасних авторів, присвячених Україні.

22 січня народний чоловічий вокальний ансамбль «Обрій» ПК ім. В.І. Леніна (кер. Борис Малишев) прийняв участь у святковому концерті «Пісні єдиної Країни» на майдані незалежності м. Києва.

У закладах освіти міста пройшли конкурси музичної творчості, фотоконкурс, конкурс плаката, міжшкільні культурні молодіжні обміни в рамках Всеукраїнської акції «Молодь єднає Україну», виховні години, класні години, години спілкування, засідання «круглих столів», конференції: «Сторінки історії», «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього», уроки пам’яті «Сторінки історії перегортаючи...», «Видатні історичні діячі періоду Української революції 1917 — 1921 рр.», тематичні лекції, бесіди «В сім’ї вільній, новій», зустрічі з видатними діячами Луганської області, прес-конференції під гаслом «День Соборності України».

Також було організовано виставки дитячих робіт, малюнків, виробів із природного матеріалу «Мій рідний край — моя єдина Україна», екскурсії по рідному краю «Земля моя — земля моїх батьків», покладання квітів до могил загиблих бійців за свободу і незалежність України, відвідування міських музеїв під гаслом «День Соборності України». Проведені уроки вшанування пам’яті видатних діячів Української Народної Республіки та ЗУНР «Здобутки Української революції 1917 — 1921 рр.». На уроках історії та літератури розглянуті питання, пов’язані з подіями, які відбулися 22 січня 1919 року на Софіївській площі у м. Києві.

Крім того, у шкільній пресі та радіопередачах висвітлені історичні факти у рамках святкування 92-ї річниці проголошення Акта злуки Української Народної республіки і Західноукраїнської Народної Республіки — Дня Соборності України. В шкільних музеях оформлені експозиції; в шкільних бібліотеках — тематичні виставки літератури «Соборна Україна».