До Дня партизаньскої слави

У вересні 2010 року в закладах культури міста відбулись культурно-просвітницькі заходи, присвячені Дню партизанської слави.

Тематикою проведених заходів були події, які відбулись в м. Лисичанську під час окупації гітлерівськими загарбниками, а саме - про партизанський рух. На прикладах історичних фактів, фотодокументів розповідалось присутнім про подвиги партизан, які під час окупації здобували розвідувальні дані в тилу ворога, брали участь в боях за населені пункти, завдавали відчутних ударів по окупантам, і тим самим ціною свого життя виборювали для нас свободу. Також звучала інформація про те, що під час окупації, яка тривала майже 400 днів, у місті Лисичанську було створено декілька партизанських груп, молодіжна підпільна організація, під керівництвом Аркадія Романова, про її членів, серед яких були: М. Русицький, У.Ф. Сачок, В.М. Чумаков, А. Курінна, М. Непомнящий та інші. В період окупації вони влаштовували диверсії на залізниці, розповсюджувала радянські листівки.

З метою допомоги юному поколінню навічно зберегти гордість за героїчне минуле наших батьків, дідів; зрозуміти історичну значимість і правду Великої Перемоги бібліотекарі комунального закладу «Лисичанська ЦБС» підготували і провели огляд літератури «Шляхами мужності та слави» (філія №8), історичну стежку «І знову пам'ять повертає у минуле» (філія №5), вечір-спогад «Незабутнє…» (центральна бібліотека). У центральній бібліотеці комунального закладу «Лисичанська централізована бібліотечна система» оформлена книжкова виставка «Партизанськими стежками». Як живий автограф того часу вона нагадує про партизанський рух, її учасників під час визволення України від німецько-фашистських загарбників. На книжковій виставці представлено багато літератури цієї тематики, в тому числі збірка спогадів ветеранів Великої Вітчизняної війни Луганської області «Этих дней не смолкнет слава».

Подіям воєнних героїчних років були присвячені – тематичний вечір «Боротьба в окупованому місті. Партизанський рух. Лисичанське підпілля» на який було запрошено Іщенко В. І. очевидця тих подій (народний музей історії Лисичанського содового заводу); тематичний вечір «Герої партизанського руху в роки Великої Вітчизняної війни в м. Лисичанську», під час якого відбулося покладання квітів до могили підпільників П. Добринського та І. Луганського (музей бойової та трудової слави Лисичанського скляного заводу); у приміщенні Лисичанського гірничого технікуму спільно з міським краєзнавчим музеєм був проведений «Вечір партизанської слави» - зустріч з учасником Великої Вітчизняної війни, партизаном Синьовим Віктором Павловичем.

Також з 16.09.2010 року у приміщенні комунального закладу «Лисичанський міський краєзнавчий музей» була організована та відкрита виставка із фондів музею: «Про мужність, про подвиг, про славу», на якій представлені: планшет про партизанський загін під командуванням Я.М. Сиворонова (14 фотознімків), постанова про партизанську групу С.А Сибіркіна., письмове підтвердження про створення партизанського загону Буланова І.А. та список особового складу цього загону, довідка про бойову діяльність підпільної комсомольської організації Романова І.А, книга В.І. Подова «Соколине гніздо» про діяльність підпільників в період окупації Лисичанська, медаль «Партизану Великої Вітчизняної війни» та ін. За період з 16. по 22.09.2010 р. науковими співробітниками музею для жителів та учнівської і студентської молоді міста, гостей міста (всього 507 чол.) було проведено 16 екскурсій по виставці.

Інформацію надано фахівцями відділу культури Лисичанської міської ради