Огляд культурних новин

Як повідомили у відділі культури міської ради, в рамках святкування 300-річчя міста Лисичанська, минулого тижня у бібліотеці-філії № 4 проведено краєзнавчий огляд «Лисичанськ – моя гордість». Дітям цікаво було дізнатися про початок заселення Лисичанська, якими були перші кроки його розвитку, про історію відкриття кам’яного вугілля на Донбасі. Бібліотекарі ознайомили присутніх з цікавими фактами та видатними подіями, які відбувалися в нашому місті за роки існування. В бібліотеці-філії № 8 відбулася година-спогад «Працею прославлена земля». На заході мова йшла про неповторність рідної Батьківщини – Донбасу: його мальовничу красу, багаті землі та талановитих, працьовитих мешканців, була дана загальна характеристика історії міст Лисичанська і Привілля. Особливо розповідь стосувалась багатих природних копалин цієї місцевості, розвитку вугільної та інших видів промисловості, визначних дат з історії міста та людей, які доклали багато зусиль щоб весь світ почув про наш край.

Також у ці дні у філії № 4 для дітей пройшов день інформації «Дитячі журнали запрошують». На початку заходу відбулася презентація книжкової виставки, на якій представлені періодичні видання для дітей: «Ну, погоді!», «Простоквашино», «Скуби-Ду», «Принцесса», «Барби», «Яблунька», «Мікки-Маус» та ін. Бібліотекарі розповіли про необхідність читання в житті кожної людини, а потім запропонували присутнім взяти участь у конкурсах, вікторинах. Для дітей 10-12 років в дитячій бібліотеці №1 відбулася вікторина-подорож «Вітер казкових пригод». На кожній із зупинок, а їх було шість, дітям пропонувалося відгадати назву казки та автора. Бібліотекарі спрямували захід на засвоєння і повторення пройденого матеріалу за шкільною програмою, а також мали мету навчити дітей аналізувати прочитане.

В читальному залі бібліотеки-філії № 3 було проведено годину інформації «Європейські мови». Національна мова не з’являється відразу. Її становлення триває сотні, а то й тисячі років. Численні покоління формують її, розвивають, збагачують, удосконалюють, наповнюють власним життєвим досвідом, пристосовують до свого менталітету, до природного оточення, до мінливих умов життя. Про це та інше присутні дізнавалися під час години-інформації. Наприкінці заходу була проведена вікторина присвячена творчості зарубіжних письменників.

Крім того, в професійному училищі № 51 громадською організацією «Щаслива родина - міцна країна» для майбутніх студентів проведена лекція щодо попередження правопорушень у молодіжному довкіллі, прояви шкідливих звичок та їх наслідки. Після лекції пройшла концертна програма, підготовлена фахівцями ПК ім.В.І.Леніна, в якій прийняли участь солісти Палацу культури та танцювальний колектив «Фантазія». Учасники концерту надали приклад молоді, як змістовно проводити своє дозвілля. Продовжуються заходи міського фестивалю «Зірки літніх ночей».

У міському краєзнавчому музеї продовжують роботу виставки самодіяльної творчості працівників освіти «Пошук. Фантазія. Творчість» та майстрів декоративно-прикладного мистецтва, членів міського клубу «Джерело»; персональна виставка живопису «Подих кольору» студента Харківської державної академії дизайну та мистецтв Єгора Дуліна й виставка із фондів музею «І нехай живі пам’ятають і нехай покоління знають», присвячена 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Вже проведено 6 екскурсій для жителів та гостей міста. Виставки та експозиції музею відвідало 171 осіб, серед них гості з Донецька та Москви, а також члени дитячо-молодіжного центру православних християн із м. Красноармійська. Відвідувачі музею довідались про історію нашого краю, його трагічні сторінки, про пам’ятники та пам’ятні місця м. Лисичанська. Особливо вразили відвідувачів виставки художньої та декоративно-прикладної творчості професійних та самодіяльних майстрів, а також експозиція в залі «Археологія та природа нашого краю».