У міській раді обговорили питання збереження історичної спадщини Бельгії

Вчора, 19 листопада, міський голова Сергій Шилін провів зустріч з питання збереження історичної спадщини Бельгії на території Лисичанська, а саме будівель, які були зведені бельгійцями наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття.

У заході взяли участь народний депутат України Олександр Сухов та його помічники Дмитро Конов та Сергій Кутовий, науковий співробітник Лисичанського краєзнавчого музею Микола Ломака, член громадської організації (ГО) «Інформаційно-інноваційний бізнес-центр «Практика» Олексій Богатирьов, голова українсько-бельгійської міжнародної громадської організації (МГО) «Ukrainian People», виконавчий директор Агрохолдинга «Система» Аліна Левченко та громадський діяч, депутат Ужгородської міської ради Михайло Чурило.

Під час зустрічі Микола Ломака ознайомив присутніх з минулим видатних споруд.

Міський голова Сергій Шилін наголосив, що більша частина Бельгійської спадщини зараз перебуває в руйнівному стані, проте для нашого міста будівлі мають історичну та архітектурну цінність.

Також Сергій Іванович відзначив, що з питання збереження споруд у 2018 році була проведена зустріч з повноважним послом Посольства Королівства Бельгія в Україні паном Люком Якобсом, який вручив міському голові Премію Бельгійської спадщини за кордоном на право нашому місту брати участь в грантових програмах з реконструкції, проте, нажаль, справа тоді зупинилася на питанні фінансування.

Висловив стурбованість сучасним станом споруд і народний депутат України Олександр Сухов та наголосив на важливості збереження пам’яток архітектури на території Лисичанська.

Член ГО «Інформаційно-інноваційний бізнес-центр «Практика» Олексій Богатирьов озвучив результати перемовин з Луганською обласною державною адміністрацією, у власності якої зараз перебувають об’єкти Бельгійської спадщини. За його словами Луганська ОДА погоджується передати будівлі у оренду громадській організації за символічну плату, і лишилося тільки провести остаточні перемовини з очільником області.

Думку бельгійської сторони озвучила голова українсько-бельгійської МГО «Ukrainian People» Аліна Левченко. Зокрема, хімічне підприємство Solvay добре знає про об’єкти спадщини, яких досить багато на території Луганської області, та зацікавлене у їх збереженні. Наразі досягнуто домовленостей щодо фінансування реконструкції однієї з цих будівель у Лисичанську, за умови визнання споруди історичною цінністю, наявності проекту реконструкції та подальшого використання об’єкта на користь суспільства.

Аліна Левченко відзначила, що бельгійці вважають найкращим варіантом створення на території будівель музею, а також медичного чи освітнього закладу.

Після зустрічі гості вирушили оглядати сучасний стан споруд Бельгійської спадщини на території Лисичанська та вести перемовини з Луганською обласною державною адміністрацією щодо питання оренди.