Відділ споживчого ринку закликає бути пильними при виборі виконавця робіт (надання послуг)

Останнім часом до відділу споживчого ринку звертаються ображені споживачі зі скаргами на підприємців, з якими вони уклали договір на виконання робіт з утеплення житлових приміщень. Часто споживачі знаходять потенційних виконавців робіт через оголошення в Інтернеті або газеті. Після того, як споживач укладає договір та сплачує певну суму коштів, виконавець робіт взагалі зникає.

Для того, щоб споживачу не потрапити в халепу та отримати задоволення від результатів роботи, яку він оплатив надаємо декілька порад.

При виборі виконавця робіт ознайомтесь із відгуками попередніх замовників.

Перевірте чи дійсно дана особа, що пропонує свої послуги на виконання робіт, є суб’єктом господарювання (підприємцем). Для цього запитайте в нього Витяг (Виписку) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У даному документі вказано прізвище, ім’я та по батькові підприємця (для юридичної особи — назва). Провадження господарської діяльності без державної реєстрації, як суб’єкта господарювання тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Перевірте, у разі можливості, наявність офісу (часто споживачі, коли бажають пред’явити претензію стосовно неякісного виконання робіт, не находять підприємця за адресою, що вказана у реквізитах договору).

Увага! До підписання договору (де зазначено перелік робіт, матеріали, які при цьому використовуються, вартість робіт і матеріалів, а також терміни їхнього виконання) уважно ознайомтесь з умовами договору, а якщо якийсь пункт договору Вас не влаштовує, то вимагайте внести в договір відповідні зміни. У тому випадку, якщо Вам в цьому відмовлено, то краще знайти іншого виконавця. Усні обіцянки з боку підприємця та його співробітників не тягнуть за собою жодних зобов’язань та відповідальності за їх невиконання.

Вимагайте розрахунок вартості робіт, що Ви замовляєте (у надрукованому вигляді із зазначенням всіх параметрів). Тобто, Ви повинні одержати повну і достовірну інформацію про товар та роботу до підписання договору та здійснення оплати. До підписання договору на виконання робіт необхідно обдумати чи влаштовує Вас вартість робіт.

Якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання робіт або роботи виконуються дуже повільно, то споживач має право, згідно з ч.1 статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів» відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків.

У тому разі, якщо споживач уклав договір на виконання робіт (надання послуг) та оплатив дану роботу, а виконавець не виконує роботу, не виходить на зв’язок, споживач може звернутись із відповідною заявою до правоохоронних органів.

За отриманням консультації спеціалістів ви можете звернутись до відділу споживчого ринку Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. М. Грушевського, 10, 2-поверх, каб. № 24 або за телефоном: (06451) 7-24-20.

Відділ споживчого ринку Лисичанської міської ВЦА