Про роботу Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді

Вчора, 23 жовтня, у Лисичанській міській раді відбулось чергове засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді (далі — Рада) під головуванням заступника міського голови Ігоря Ганьшина.

Про формування національної свідомості молодого покоління засобами військово-патріотичних, волонтерських, соціально-просвітницьких справ доповіла заступник директора з соціально-гуманітарної роботи Лисичанського педагогічного коледжу Олена Літовка. Окрім традиційних заходів за участі військовослужбовців та учасників АТО у коледжі діє ціла система з національно-патріотичного виховання, — зазначила Олена Петрівна. Зокрема, діє новостворений освітній округ коледж — школа № 4 — дитячий садочок «Шпачок»; працює кабінет-панорама історії України, який можна відвідати віртуально за наступним посиланням https://historyofukraine.bitrix24.site/; а викладачі та студенти долучились до відкритих тренінгів за програмами «Базові навички медіатора/медіаторки служби порозуміння закладу освіти», «Формування громадянських компетентностей учителів початкової школи», «Вчимося жити разом» тощо.

Головний спеціаліст відділу освіти Людмила Бондаренко повідомила про виїзну роботу Ради під час конкурсу-презентації роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), святкових заходів до Дня українського козацтва і Дня захисника України. Також Людмила Володимирівна нагадала, що 19 листопада у Центрі позашкільної роботи зі школярами та молоддю відбудеться міський музично-поетичний конкурс старшокласників «Україночка — 2019».

На рівні із системою освіти значна роль у процесі формування ідеології патріотизму у молодого покоління належить історичним музеям. У нашому місті — це Лисичанський міський краєзнавчий музей, який плідно співпрацює з навчальними закладами міста у рамках виховної роботи.

«У музеї створені умови для прояву творчих здібностей, низка виставок, що експонуються, а також просвітницькі заходи та екскурсії мають чітко виражене національно-патріотичне спрямування, направлені на відродження історичної пам’яті, духовності, відповідальності за збереження історико-культурного надбання, любові до рідного краю, його мови та традицій», — зауважила у своєму докладі завідувач експозиційно-наукового відділу міського краєзнавчого музею Ольга Астрєніна.

Заступник голови громадської організації «Лисичанська міська організація ветеранів України» Любов Утєнкова проінформувала членів Ради про заходи з нагоди 75-ї річниці визволення України від фашистських загарбників. До цієї ювілейної дати у закладах культури та освіти міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля вже відбулись зустрічі з ветеранами війни та праці, проведено загальноміське свято «День ветерана». Ветерани війни, учасники бойових дій охоплені увагою волонтерських загонів навчальних закладів.

Також Любов Іванівна підкреслила, що радою ветеранів розпочато підготовку до ювілейних дат 2020 року: 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 310-ї річниці міста Лисичанськ, 10-ї річниці із заснування меморіального комплексу «Привільнянський плацдарм». Планується відкриття меморіальних дощок, проведення зустрічей поколінь, ведеться робота над виданням міської книги пам’яті та слави «Через века, через года...» тощо.

Також членами координаційної ради було обговорено пропозицію члена громадської організації «Ветерани АТО Луганщини» Мирослава Бутенко щодо проведення конкурсу «Творча медитація серед учнів».

Окрім того, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Ніна Нецвєт доповіла про стан виконання міської Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2018-2021 роки за 9 місяців 2019 року (звіт додається) та ознайомила з проєктом календарного плану заходів з національно-патріотичного виховання на 2020 рік.