Щодо питань здійснення опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена

Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про повнолітніх осіб, які потребують допомоги в забезпеченні їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які визнані недієздатними або дієздатність яких обмежена.

Для вирішення у встановленому законодавством порядку питань опіки та піклування розпорядженням керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації від 20.04.2021 № 238 створена Рада опіки та піклування у справах повнолітніх недієздатних або обмежено дієздатних осіб та осіб, які потребують постійного стороннього догляду (далі — Опікунська рада), та затверджене Положення про неї.

Опікунська рада є консультативно-дорадчим органом, завданням якої є:

— розгляд та прийняття рекомендацій з питань визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності фізичних осіб, встановлення опіки та піклування над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними або обмежено дієздатними, з метою соціально-правового захисту;

— захист особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом свого здоров’я не можуть самостійно виконувати свої обов’язки.

Опікунську раду очолює заступник керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Євген Наюк. До складу Опікунської ради входять представники структурних підрозділів Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації, КНП «Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги», Лисичанського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Протягом 2021 року проведено 9 засідань Опікунської ради, на яких розглянуто 26 заяв, зокрема, щодо звернення до суду з поданням про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, продовження дії рішення суду про визнання особи недієздатною, встановлення опіки над недієздатною особою, реєстрації помічника, припинення повноважень опікуна, влаштування до психоневрологічного інтернату, захисту прав та інтересів недієздатної особи, взяття на облік.

За результатами проведених засідань прийняті відповідні рішення, підготовлені рекомендації, направлено 16 матеріалів до суду про визнання особи недієздатною та/або встановлення над нею опіки, підготовлено 5 проєктів розпоряджень керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації щодо забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатних осіб.

До психоневрологічного інтернату на підставі заяви опікуна влаштовано 1 недієздатну особу.

Станом на 01.01.2022 на обліку в управлінні соціального захисту населення Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації (далі — Управління) перебувають 119 недієздатних осіб, 1 обмежено дієздатна особа та 2 помічники дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки. На кожного підопічного оформлена особова справа, яка зберігається протягом 75 років. Відомості про повнолітніх осіб, над якими встановлено опіку або піклування, вносяться до Централізованого банку даних з проблем інвалідності.

З питань, пов’язаних з встановленням, здійсненням, припиненням опіки, громадяни можуть звертатися до Управління за адресою: м. Лисичанськ, вул. Малиновського, буд. 22А, каб. № 22, або за телефонами: (06451) 7-28-57, 066644 1855 з понеділка по четвер з 08:00 до 17:00, у п’ятницю з 08:00 до 16:00, перерва з 12:00 до 12:48.

Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА