В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів

Це допоможе забезпечити власну енергонезалежність українців, локальні потреби в генерації і в цілому енергетичну безпеку держави.

 1. «Доступні кредити 5-7-9» для бізнесу.

За кредитні кошти бізнес може придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генерувальні установки. Максимальна сума кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років.

Для деокупованих і прифронтових територій Уряд запровадив покращені умови.

Збільшено термін кредиту та ліміт, знижено відсоткову ставку. Компенсація відбувається до 1% перші два роки, 5% - з наступного року на інвестиційні цілі.

 2. Кредитування бізнесу на суму понад 150 млн грн.

Дана програма направлена на ті підприємства, які хочуть інвестувати у власну генерацію суму понад 150 млн грн. Така пропозиція доступна від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредитів залежно від сегменту може становити до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5 - 7 років, базова відсоткова ставка для кредитів у національній валюті в межах базового продукту: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%

 3. Спеціальні умови державним і комунальним підприємствам.

Для підготовки до опалювального сезону 2024 - 2025 років державним і комунальним підприємствам дозволено закуповувати обладнання для генерації енергії без проведення тендерів, але із додатковим запобіжником — вимогою щодо звітування в електронній системі Prozorro. Верховна Рада України скасувала ввізне мито та імпортне ПДВ на все енергетичне обладнання та деталі для комплектування до нього.

Є питання? Телефонуйте на урядову «гарячу лінію» з питань енергетики «СТРУМ» - 15-49

Більш детально про ці та інші економічні стимули як для бізнесу, так і для громадян можна ознайомитись на сайті Міністерства енергетики України за посиланням (https://mev.gov.ua/ref.../rozvytok-rozpodilenoyi-heneratsiyi)