Чи потрібно роботодавцю повертати компенсацію, якщо працівник звільнився?

Чи потрібно роботодавцю повертати отримані компенсаційні кошти за працівника, працевлаштованого на нове робоче місце, якого було звільнено, а на його місце працевлаштовано іншого безробітного?

Ні, не потрібно.

Роботодавцям, які працевлаштовують зареєстрованих безробітних на нові робочі місця за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на 2 роки, компенсуються витрати у розмірі 100% сплаченого єдиного внеску. При цьому загальна тривалість виплат становить 1 рік. Цю норму встановлено ч. 3 ст. 27 Закону «Про зайнятість населення» та постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 р. № 338.

Якщо до закінчення дворічного терміну працівник звільняється згідно з пунктом 1 частини першої статті 36 (угода сторін) або пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (зміни в організації виробництва і праці), а на місце звільненого працівника (у строк, що не перевищує 60 календарних днів) працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного, то отримані роботодавцем компенсаційні виплати повертати не потрібно.

Звертайтесь до фахівців центру зайнятості за номерами гарячих ліній 098-875-48-95, 099-491-20-86 або пройдіть за посиланням для мешканців Луганщини: http://surl.li/invaz для роботодавців та підприємців Луганщини: http://surl.li/ioarc