Нелегкий шлях до успіху у зоні АТО

Представниця від Луганського регіону Олена Бур’ян взяла участь у Міжнародному нетворкінгу «Жінка. Кар’єра. Бізнес», що відбувся 23 квітня у Міжнародному конгрес-центрі «Український дім».

Олені з дитинства подобалось шити, робити людей красивими. Але вона ніколи й не мріяла про те, що життя приведе до власного бізнесу у сфері швацького виробництва. При цьому, доля розпорядилася так, що з 2009 року вже займала посаду директора Публічного акціонерного товариства «Попаснянська швейна фабрика «Елегант».

З Попаснянським районним центром зайнятості Луганської області в Олени склались довготривалі, тісні стосунки. Першим кроком було надання дотацій роботодавцям на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних — протягом 2006-2012 років таким чином було створено 11 нових робочих місць з наданням дотації для працевлаштування безробітних громадян, які відносяться до соціально-незахищених категорій.

Потім служба зайнятості перенавчала на її підприємстві безробітних жінок «під замовлення роботодавця», шляхом стажування на робочому місці з подальшим працевлаштуванням. Таким чином, було працевлаштовано 80 безробітних. Виробництво розширювало об’єми та ринок збуту, набирало нові оберти.

Проте, з початку збройного конфлікту на Донбасі у 2014 році, фабрика припинила своє існування. В цей складний для регіону період багато людей виїхало з міста, навіть, деякі підприємства припинили свою діяльність, а багато фізичних осіб-підприємців виїхали за межі області, бо був дуже великий ризик втратити все: бізнес, рідних, житло та своїх працівників. Місто Попасна знаходиться на лінії зіткнення на відстані 10 км, тому приходилось працювати під канонадою «градів» без світла та води.

Залишившись без роботи, все одно хотілося займатись справою, яку Олена знає та любить. Пройшовши шлях від директора Попаснянської швейної фабрики та маючи досвід роботи у швейному виробництві, було прийняте рішення заснувати свою власну справу саме з цього напрямку.

І коли фахівці Попаснянського центру зайнятості розповіли про втілення Програми міжнародних донорських організацій, — скористалась нагодою та захистила бізнес-план на отримання гранту під створення нових робочих місць з метою відкрити власний бізнес з пошиття жіночого та дитячого одягу.

У грудні 2015 року, після отримання гранту від ПРООН, Олена створила 10 нових робочих місць у швацькому виробництві. На ці гроші було закуплено нове сучасне обладнання та все необхідне для безперебійної роботи підприємства. Але стала проблема нестачі кадрів. І на допомогу, знову ж таки, прийшла служба зайнятості — всі новостворені робочі місця були оперативно укомплектовані.

А у 2016 році Попаснянський районний центр зайнятості допоміг додатково укомплектувати ще 2 новостворених робочих місця з виплатою компенсації єдиного соціального внеску.

На сьогодні об’єми виробництва збільшуються, зростає кількість робочих місць, вже виконуються замовлення французького ринку, адже Олена поступово переорієнтовую свою діяльність в напрямку розширення присутності не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку. Так збережуться всі шанси на успішний розвиток. А державна служба зайнятості, звісно ж, завжди буде поруч!

Лисичанський міський центр зайнятості