Коли ніби отримав посилання від друга, але здогадуєшся, що пише шахрай

Друзі, на днях натрапив в інтернеті на шахраїв, хотіли дізнатися мої персональні дані.

Почитав статистику НБУ і виявляється, що 83% випадків шахрайства з платіжними картками в минулому році відбувалося через мережу інтернет.  Тож сьогодні будемо говорити про фішинг та як його уникнути.

Зловмисники створюють шахрайські сайти та посилання, які поширюють в інтернеті. Їх мета – отримати інформацію про паролі, платіжні картки, рахунки та інші персональні дані.

Як не потрапити на гачок шахраїв?

Не поспішайте тиснути на посилання, які ви побачили десь у соцмережах, у груповому чаті, в телеграм-каналі тощо. Особливо, якщо йдеться про будь-які грошові виплати, акції, розіграші, легкі види підробітку, важливі новини чи повідомлення від державних установ, банків, міжнародних організацій. Краще знайдіть у пошуку офіційний сайт відповідної установи та ознайомтеся з відповідною новиною там. Завжди перевіряйте інформацію через офіційні джерела.

Не поспішайте клікати на посилання, які ви отримуєте від друзів. Є випадки, коли шахраї зламують сторінки в соцмережах, месенджерах, електронну пошту та від імені власника акаунту поширюють шахрайські посилання серед підписників та друзів. Адже люди довіряють більше інформації, яку отримують від знайомих. Приклад шахрайського повідомлення від імені друзів: “Подивися, чи це ти на відео?”

Щоб уникнути шахрайства, запитайте в знайомого, для чого він надіслав посилання або краще зателефонуйте йому та запитайте, чи справді посилання від нього.

Бережіть себе та свої гроші!

Також ділюся з вами скрінами повідомлень від шахраїв, на які я особисто натрапив в інтернеті.

Більше про те, як уберегтися від шахраїв в інтернеті, читайте на сайті https://promo.bank.gov.ua/payment-security/ #КібербезпекаФінансів.

#КіберПес