Не можеш запам'ятати складний пароль? Використовуй фрази

Привіт, цифрові друзі! Це #КіберПес, ваш порадник у світі кібербезпеки фінансів.

У попередньому дописі я розповідав, як небезпечно використовувати особисту інформацію для створення паролів (https://www.facebook.com/cyberpoliceua/posts/800528608924708).  У багатьох із вас виникло питання, як створити надійний пароль, який легко запам’ятати, а шахраям неможливо вгадати.

Отож ділюся лайфхаками, як створювати надійні паролі за допомогою фраз. Це можуть бути цитати, рядки з віршів, пісень, важливі для вас думки тощо.

Варіант 1. Використовувати перші літери кожного слова знайомої фрази як основу для комбінації пароля.

Наприклад, якщо за основу взяти опис звички мого найкращого друга: "КіберКіт лежить на дивані та гріється на сонечку" та обрати перші літери слів і додати спеціальні символи та цифри, вийде така комбінація: Kklndtgns!#24.

Варіант 2. Використовувати всю фразу як пароль.

Наприклад, якщо за основу для пароля взяти афоризм Лесі Українки "Без надії сподіваюсь", може вийти така комбінація: BezNadiiSpodivaius, до якої необхідно також додати спеціальні символи та цифри.

Варіант 3. Поєднувати перші склади чи частини кількох слів фрази.

Наприклад, якщо з афоризму Григорія Сковороди "Бери вершину і матимеш середину" взяти перші склади слів та додати спеціальні символи та цифри, вийде такий пароль:

БеВерМаСер24!, на клавіатурі англійською вийде така комбінація: BeVerMaSer24!#.

Як додавати цифри та спеціальні символи до паролів, щоб їх також легко було запам’ятати?

Замінювати деякі літери фрази, яку ви використовуєте для створення пароля на спеціальні символи та цифри за тільки вам відомою схемою. Наприклад, літеру "о" замінювати на знак "%" тощо.

Це лише кілька прикладів (не копіюйте їх дослівно!), як створити та легко запам’ятати надійний пароль!

Ви також можете використовувати власні способи створення паролів, головне, щоб їх не змогли відгадати шахраї.

Бережіть себе та свої гроші!

Більше про правила створення та зберігання паролів і платіжну безпеку читайте на сайті НБУ та Держспецзв’язку #КібербезпекаФінансів - https://promo.bank.gov.ua/payment-​​security/.

#КіберПес