Увага! Телефонні шахраї!

Останнім часом громадяни стикаються з вимаганням грошей по телефону шляхом обману та зловживанням довірою. Будьте обережні! Діють шахраї — псевдо поліцейські!

Що робити, якщо вам зателефонували та повідомили, що ваш родич у біді?

1. Не реагуйте на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками поліції і вимагають грошей за свої «послуги».

2. Не довіряйте на слово незнайомцям, які телефонують Вам на мобільний або стаціонарний телефони. Перед тим, як почати панікувати, задайте якомога більше питань людині, яка Вам дзвонить. Аналізуйте все почуте. Іноді достатньо лише одного питання — «В яке місто ви телефонуєте?», щоб співрозмовник по той бік слухавки завершив діалог.

3. Не поспішайте перераховувати гроші або віддавати їх особі, яка прийшла за ними — все це різновиди вдало вибудуваної схеми. Скажіть, що вам потрібен час на те, щоб зібрати необхідну суму, хоча б кілька хвилин. Використовуйте цей час, щоб зв’язатися зі своїми близькими, порадитися з кимось із знайомих, і розібратися в ситуації.

4. Зазвичай шахраї тиснуть на психіку. Щоб утримати емоції під контролем, відволікіться від розмови і порахуйте до десяти. Після цього все почуте буде сприйматися з більш холодною головою.

5. Отримати інформацію щодо родича, який «потрапив» у поліцію можна зателефонувавши за номером «102».

6. Якщо до Вас зателефонували та попросили гроші за «допомогу» Вашому родичу, обов’язково, навіть якщо Ви не потрапили на гачок шахраїв, повідомте до поліції. Це допоможе у розшуку та затриманні зловмисників.

Лисичанський відділ поліції