Податкова служба відповідає на запитання

Терміни сплати єдиного внеску підприємцями.

ЗАПИТАННЯ: Які терміни сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями та самозайнятими особами?

ВІДПОВІДЬ: Фізичні особи-підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за календарний рік до 10 лютого наступного року.

Протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада зазначені платники сплачують єдиний внесок у вигляді авансових платежів в розмірі 25 % річної суми єдиного внеску обчисленої від суми, визначеної для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності.

Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Самозайняті особи зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік до 1 травня наступного року. Звітним періодом є календарний рік. Зазначені особи подають звіт один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом.

Строки сплати єдиного внеску роботодавцями.

ЗАПИТАННЯ: Які строки сплати єдиного внеску роботодавцями?

ВІДПОВІДЬ: Роботодавці сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які повинні сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. При цьому роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у встановленому розмірі (авансові платежі).

Авансові суми єдиного внеску перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі.

За несплату, неповну або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 % таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум та нараховується пеня у розмірі 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

За донарахування органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 5 % зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більше як 50 % суми донарахованого єдиного внеску (стаття 25 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

День сплати єдиного внеску.

ЗАПИТАННЯ: Який день вважається днем сплати єдиного внеску?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до частини 7 статті 9 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Згідно з частиною 10 статті 9 Закону днем сплати єдиного внеску вважається:

1) у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки органу Міндоходів — день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу Міндоходів;

2) у разі сплати єдиного внеску готівкою — день прийняття до виконання банком або іншою установою — членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;

3) у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті — день надходження коштів на відповідні рахунки органів Міндоходів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області