ПОДАТКОВА СЛУЖБА ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

Розмір єдиного внеску при нарахуванні доходу за договором.

ЗАПИТАННЯ: Який розмір єдиного внеску застосовують роботодавці при нарахуванні фізичній особі доходу (винагороди) за цивільно-правовими договорами ?

ВІДПОВІДЬ: Роботодавці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичній особі на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 34,7 % (для підприємств суднобудівної промисловості — у розмірі 33,2 %) та утримують із суми винагороди єдиний внесок у розмірі 2,6 %.

База нарахування єдиного внеску у спрощенців без найманих осіб

ЗАПИТАННЯ: Що є базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування без використання праці найманих працівників?

ВІДПОВІДЬ: Базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування без використання праці найманих працівників, є сума визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та не менше розміру мінімального страхового внеску.

Податкова знижка у фізособи-підприємця

ЗАПИТАННЯ: Чи має право фізична особа — підприємець на податкову знижку при отриманні доходів від підприємницької діяльності згідно з нормами Податкового кодексу України?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пунктом 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі-ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначено у пункті 166.3 статті 166 ПКУ.

При цьому, відповідно до підпункту 166.4.2 пункту 166.4 статті 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ.

Згідно з підпунктом 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 ПКУ заробітна плата для цілей розділу IV ПКУ — основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Таким чином, фізична особа — підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області