Права та обов’язки платників податків при поданні податкової звітності до органів ДПС

Складання та подання податкової звітності є обов’язком кожного платника податку, її прийняття — обов’язком органів Державної податкової служби.

Складання та подання податкової звітності висвітлено в главі 2 розділу 2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Статтею 46 ПКУ встановлено, що податковою декларацією (розрахунком) є документ, на підставі якого нараховується та (або) сплачується податкове зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, суми утриманого та (або) сплаченого податку.

Звертаємо увагу платників податків на те, що Податковий розрахунок Сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і Сум утриманого з них податку (форма № 1 ДФ) вважається податковою декларацією.

Крім цього, платники податків мають пам’ятати, що:

  • митні декларації прирівнюються до податкових декларації з метою нарахування та сплати податкових зобов’язань;
  • додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною.

Новацією ПКУ є норма п. 46.2 ст.46, відповідно до якої платник податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подає квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. А платники податку на прибуток — малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України (ГКУ), подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність.

Будь-яка форма податкової декларації має містити обов’язкові реквізити, а саме:

  • тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);
  • звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація;
  • повне найменування (ПІБ) платника податків згідно з реєстраційними документами;
  • код платника податків з ЄДР-ПО або податковий номер;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які відмовилися отримувати податковий номер через свої релігійні переконання);
  • місце розташування (місце проживання) платника податків;
  • найменування органу ДПС, до якого подається звітність;
  • дата подання звіту (або дата заповнення — залежно від форми);
  • ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків;
  • підписи платника податку, засвідчені печаткою (за наявності).

Якщо такі реквізити не будуть наведені, документ втратить свій статус.

Пунктом 48.4 ст. 48 ПКУ передбачено також, що в окремих випадках (коли це треба для адміністрування податку) можуть бути передбачені й інші обов’язкові реквізити, зокрема відмітка про звітування за спеціальним режимом, код виду економічної діяльності (КВЕД), код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, індивідуальний податковий номер та номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ.

Податкова декларація подається до органу ДПС за вибором платника податків (якщо інше не передбачено ПКУ) в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу ДПС в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб (п. 49.4 ст. 49 ПКУ).

Прийняття податкової декларації є обов’язком органу ДПС.

Звертаємо увагу платників податків на те, що згідно із п. 48.7 ст. 48 ПКУ податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією, а тому не приймається органами ДПС.

Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених п. 48.3 та п. 48.4 ст. 48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають (п.49.8 ст. 49 ПКУ).

У разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. 48.3 та п. 48.4 ст. 48 ПКУ, такий орган державної податкової служби зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови (п.49.11 ст. 49 ПКУ).

Податкова декларація, надіслана платником податків або його представником поштою або засобами електронного зв’язку та заповнена з порушенням норм п.48.3 та п. 48.4 ст.48 ПКУ, вважається неподаною (п. 49.15 ст. 49 ПКУ).

Крім цього, питання щодо подання звітності в електронному вигляді можна з’ясувати на веб-сторінці ДПА у м. Києві www.kyivsta.gov.ua у банері «Платникам податків про електронну звітність».

Про інформування платників податків

Державна податкова адміністрація України продовжує роботу над випуском серії видань нормативних актів з питань оподаткування «Бібліотека платника податків». Це тематичні збірники офіційних матеріалів, нормативно-правових актів та коментарів.

Серія сприяє поліпшенню обслуговування платників податків, підвищує рівень ефективності роботи податкової служби в галузі адміністрування податків. Тому, вважаємо за доцільне, органам ДПС всіх рівнів керуватися в роботі матеріалами збірників серії «Бібліотека платника податків».

Нагадуємо, що у квітні поточного року випущено збірник під назвою «Реєстрація та облік платників податків в органах державної податкової служби». Окрім того, найближчим часом вийдуть друком такі збірники як «Акцизний податок», «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Екологічний податок» та «Плата за землю».

Заступник Голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник Голови І.В. Носачова