«Насильство — проблеми, відповідальність, шляхи уникнення»

 У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на базі Лисичанського міського центру соціальних служб протягом двох тижнів працювала інформаційна зона «Насильство — проблеми, відповідальність, шляхи уникнення».

Мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі (далі — мобільна бригада), з відвідувачами центру проводилась інформаційна робота щодо видів домашнього насильства, причин та його наслідків для подальшого життя постраждалої особи та її дітей. Також представники мобільної бригади розповідали про можливість отримання екстреної допомоги та соціальних послуг, якими можна скористатися, відповідно до потреб осіб з урахуванням психофізичного стану, спричиненого насильством.

Окрім того, фахівцями із соціальної роботи здійснено профілактичні рейди до сімей, які опинились в складних життєвих обставинах та сімей, члени яких зазнали домашнього насильства. Під час рейду в 30 сім’ях проведено роз’яснювальну роботу, направлену на запобігання насильству в сім’ї.

Зазначимо, проблема насильства в родині є досить гострою для України, як і для багатьох інших країн світу. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.

Отже, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» акценти ставилися на важливості подолання будь-яких форм насильства, недопущення жорстокого поводження з дітьми, упередження торгівлі людьми, а головне — пропаганда сімейних цінностей, толерантного та поважного ставлення до оточення.

Лисичанський міський центр соціальних служб