Святкові дні та їх безпека

 Багато хто з нас не уявляє собі Новорічні та Різдвяні свята без салютів, феєрверків, хлопавок та бенгальських вогнів, адже вони створюють особливий святковий настрій.

Але, купуючи піротехнічні іграшки, ми часто не замислюємося про небезпеку, яку несе необережне поводження з ними.

Щоб не травмувати ні себе, ні оточуючих, треба чітко дотримуватися інструкцій, якими повинні бути забезпечені всі піротехнічні вироби. Інструкція має бути українською мовою! В іншому разі – не купуйте. Це означає, що виріб – не сертифікований і користуватися ним небезпечно.

Купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах!

Перед запуском ретельно вивчайте інструкцію.

Ніколи не давайте дітям самим запускати петарди!

Якщо піротехнічний виріб не спрацював, ні в якому разі не нахиляйтеся над ним і не намагайтеся з'ясувати причину несправності або підпалити гніт ще раз.

Якщо гніт згас або прогорів, а феєрверк не почав діяти, слід почекати не менше 5 хвилин, щоб упевнитися в несправності.

 Використовуйте феєрверки та петарди тільки на відкритому повітрі! Не запускайте їх в квартирах, у дворах-колодязях, поблизу будинків і на невеликих обгороджених територіях. Ніколи не тримайте палаючу петарду в руках! Не кидайте палаючі петарди, якщо поблизу є люди і тварини.

Не розміщуйте петарду в замкнутий об'єм: банку, відро, пляшку! Якщо термін придатності піротехнічних виробів минув, помістіть їх у воду на строк до двох діб, після чого утилізуйте. Категорично забороняється знищувати піротехнічні вироби, спалюючи їх на вогнищах!

Звертаємо увагу батьків!

Пам'ятайте: в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками.

Відділ мобілізаційної роботи та цивільного захисту військово-цивільної адміністрації м. Лисичанська

Лисичанські територіальні курси ЦЗ та БЖД (ІІІ категорії)