До уваги населення! Повитиця Лемана

Повитиця Лемана — карантинний організм, який поширений в Луганській області. Культури, на яких паразитує це абрикос, алича, айва, виноград, вишня, гранат, груша, ожина, інжир, кизил, малина, мигдаль, персик, слива, смородина, черешня, шовковиця, яблуня та на багатьох видах лісових, декоративних і трав’янистих рослинах (всього близько 218 видів).

Повитиця Лемана — однорічна паразитна рослина. Стебло шнуроподібне, розгалужене, червонувате або жовтувате з яскраво вираженими червоними горбиками, яке обвивається навколо рослини, проникає в його тканини своїми гаусторіями-присосками і п’є зі своєї жертви соки. Цвіте Повитиця Лемана в червні — липні, плодоносить у серпні — вересні. На дорослих деревах повитиця може утворювати до 100 тис. насінин, на трав’янистих рослинах — кілька сотень штук.

Велике значення в боротьбі з повитицями мають профілактичні заходи. Насамперед це стосується передпосівної обробки насіння, оскільки дуже часто існує ймовірність того, що воно засмічене повитицями. Якщо ви торік виявили у себе на ділянці цей бур’ян, не сійте насіння, зібране поблизу цього місця, краще купіть посівний матеріал у виробника або продавця, що добре себе зарекомендував. Але основним джерелом зараження рослин повитицями є ґрунт, що накопичує запаси насіння цього паразита. Очищають від них ґрунт глибокою оранкою чи стимулюванням проростання насіння повитиць із подальшим знищенням сходів.

У місцях, де спостерігається найбільша кількість повитиць, необхідно скосити всі рослини до того, як повитиці зацвітуть, а після того, як усе скошене підсохне, його слід спалити: на жаль, знищити повитиці можна тільки разом із рослиною, яку вони окупували, оскільки розділити їх неможливо.

Також проводять хімічну обробку проти карантинного бур’яну препаратами, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених в Україні».

Управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства