Про реалізацію заходів з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017р. № 1057 затверджено порядок проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності.

Метою психологічної реабілітації є збереження або відновлення фізичного та психологічного здоров’я, зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій, запобігання інвалідності, профілактика агресивної та само руйнівної поведінки, відновлення порушених (втрачених) психічних функцій до оптимального рівня їх прояву.

Реабілітація передбачає надання таких послуг: психологічна діагностика, психологічна просвіта та інформування, консультування, психологічна підтримка та супроводження, психотерапія, групова робота.

Послуги із психологічної реабілітації надаються окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, фізкультурно-спортивними, санаторно-курортними, медико-психологічними та соціальними послугами.

На виконання постанови, управлінням була проведена робота щодо визначення суб’єкта надання послуг з психологічної реабілітації вищезазначеній категорії осіб.

Для відбору суб’єктів надання послуг з психологічної реабілітації, в управлінні створено комісію, яка розглядає подані санаторними та оздоровчими закладами документи.

Рішенням комісії до переліку суб’єктів надання послуг з психологічної реабілітації учасникам антитерористичної операції та постраждалим учасникам Революції Гідності включено ТОВ санаторій «Токарі» за місцем знаходження: Сумська обл., с. Токарі, вул. Санаторна, буд. 96, який відповідає кваліфікаційним вимогам фахівців, вимогам фінансового та матеріально-технічного забезпечення згідно ПКМУ від 12.07.2017 року № 497 (із змінами) «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності».

Для отримання послуг з психологічної реабілітації учасник антитерористичної операції повинен звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання (перебування), а для діючих військовослужбовців за місцем перебування, розташування військової частини (підрозділу) та надати відповідні документи, а саме:

— заяву складену в довільній формі;

— копію посвідчення учасника бойових дій, або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни;

— копію документа, що підтверджує безпосередньо участь в антитерористичній операції, або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Отримувачі послуг, що мають статус постраждалого учасника Революції Гідності, разом із заявою подають копію посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності.

Більш детальну інформацію можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення Лисичанської ради за адресою м. Лисичанськ, вул. Малиновського, буд. 22А, каб. № 7; з понеділка по четвер з 800 до 1700, у п’ятницю з 800 до 1600, перерва з 1200 до 1248.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради