Профілактика гострих кишкових інфекцій
- Соціальна сфера
- 28.07.2017
З настанням літа змінюється наш спосіб життя. Ми намагаємося більше часу проводити на природі, їдемо за місто, на дачі. Істотно змінюється і харчування. Велику частину складають овочі, зелень, фрукти, причому зазвичай термічно не оброблені. З огляду на теплу погоду, терміни зберігання продуктів скорочуються, особливо це стосується м’ясних і молочних продуктів. Все це створює сприятливі умови для збереження і розмноження збудників кишкових інфекцій у воді, харчових продуктах і в інших об’єктах зовнішнього середовища. При вживанні інфікованих продуктів може розвинутися гостра кишкова інфекція.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — це численна група захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Зараження відбувається через їжу, воду та контактно-побутовим шляхом. Джерелом інфекції є хворі люди або бактеріоносії (у яких відсутні симптоми захворювання, але вони виділяють збудників в навколишнє середовище). Найчастіше перші клінічні ознаки захворювання спостерігаються в найближчі 4-48 годин (біль в області живота, нудота, блювота, озноб, підвищення температури, пронос, а в важких випадках виражена інтоксикація і зневоднення). Особливо схильні до зараження літні люди, діти, особи з ослабленою імунною системою.
Основною причиною високого рівня захворюваності є використання в харчуванні неякісних продуктів. Навіть якщо візуальних і смакових ознак непридатності продуктів немає — в них все ж можуть перебувати хвороботворні мікроорганізми, що викликають ГКІ.
Для стафілококів, стрептококів улюбленим середовищем проживання є молоко і молочні продукти. Тому молоко підлягає обов’язковому кип’ятінню.
При покупці продуктів в магазині, необхідно звертати увагу на дату випуску особливо швидкопсувних продуктів, термін придатності та умови зберігання під час реалізації. До особливо швидкопсувних продуктів відносяться окремі види молочних, м’ясних та інших продуктів, термін придатності яких не перевищує декількох днів, а іноді виражається в годинах , що обов’язково повинно бути вказано на упаковці.
Рекомендуємо заходи профілактики від гострих кишкових інфекцій:
— дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їжею, після відвідування туалету, після приходу з вулиці;
— не вживайте воду з відкритих джерел, використовуйте для пиття бутильовану або кип’ячену воду;
— овочі, фрукти, ягоди ретельно мийте перед вживанням під проточною водопровідною водою, а для маленьких дітей ще і кип’яченою водою;
— дотримуйтесь рекомендованої технології приготування їжі;
— ретельно проводіть термічну обробку продуктів, розігріваючи супи, доводьте їх до кипіння, готовність м’яса або птиці визначайте за кольором соків (вони повинні бути прозорими);
— дотримуйте температурний режим і терміни зберігання продуктів в холодильнику, не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більше ніж на дві години;
— не купуйте продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі, де не можуть пред’явити сертифікат якості;
— звертайте увагу на терміни придатності продуктів;
— не можна переносити і тримати в одній упаковці сирі продукти і ті, які не будуть піддаватися термічній обробці (сире м’ясо, ковбаси, масло, сири);
— на кухні дотримуйтесь чистоти, не скупчуйте сміття і харчові відходи, не допускайте появи мух і тарганів;
— купайтеся тільки у встановлених для цього місцях. При купанні в басейнах і водоймах не слід допускати попадання води в рот.
Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і збереже Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких!
Лисичанська міськрайона філія ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»