Про проведення Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями

Починаючи з 2005 року, щорічно 4 лютого світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби проти раку. Організатором проведення заходу став Міжнародний протираковий союз (International Union Against Cancer, UICC). Всесвітня організація охорони здоров’я і Міжнародне агентство з вивчення раку надають підтримку в поширенні інформації про це захворювання. Мета проведення Дня — привернути увагу громадськості до цієї глобальної проблеми, нагадати про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

Основні факти:

  • — Рак є однією з основних причин смерті в світі — щорічно відбувається понад 8 мільйонів випадків смерті від злоякісних новоутворень.
  • — Більшість випадків смерті від онкопатології відбувається від раку легенів, шлунка, печінки, товстого кишечнику і молочної залози.
  • — Близько 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними факторами ризику, які пов’язані з поведінкою і харчуванням, такими як надмірна маса тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю.
  • — Вживання тютюну є самим значним фактором ризику розвитку раку, який призводить до 22% глобальних випадків смерті від злоякісних новоутворень і до 71% глобальних випадків смерті від раку легенів.
  • — Деякі інфекції, такі як віруси гепатитів В і С, вірус папіломи людини, призводять до 20% випадків смерті від раку.
  • — За прогнозами, смертність від онкопатології буде продовжувати рости і в 2030 році відбудеться 13,1 мільйона випадків смерті від раку.

В Україні за останнє десятиліття відзначається зростання числа онкологічних хворих. На сьогоднішній день кількість первинних хворих на рак становить більше 160 тисяч осіб, понад 1 мільйона людей перенесли онкозахворювання. Щорічно від злоякісних пухлин помирає близько 90 тисяч громадян, більше третини з яких — працездатного віку. Внаслідок раку відбувається 15% всіх смертей, цей показник поступається лише хворобам системи кровообігу.

Луганська область не є винятком — тільки за останній рік відзначено зростання онкопатології на 24%. У 2015 році зареєстровано більше 2,2 тисяч захворювань на рак, померло від злоякісних новоутворень понад тисячу осіб.

Онкологічне захворювання — це завжди трагедія. Але при виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування. На жаль, близько третини всіх випадків злоякісних новоутворень виявлено в занедбаній стадії, коли проведення радикального лікування вже неможливо.

Проведення Всесвітнього дня боротьби проти раку щороку, починаючи з 2008, позначено певною темою. Темою 2016-2018 років стали слова: «Ми можемо. Я можу». У цей день пропонується вжити заходів щодо полегшення тягаря раку.

Одним з основних факторів боротьби з онкологічними захворюваннями є їх профілактика. У наш час добре відомі причини виникнення злоякісних новоутворень, що дає можливість запобігти приблизно третину нових випадків. Перш за все необхідно не зловживати шкідливими звичками і вести здоровий активний спосіб життя. Зусилля громадян повинні бути спрямовані на регулярне проходження профоглядів та усвідомлення важливості контролю за станом власного здоров’я.

Діагноз раку може встановити тільки лікар, застосовуючи сучасні методи обстеження. Лікування раку має проводитися тільки в спеціалізованих лікувальних установах. Лише спеціальні методи лікування — операція, хіміотерапія, променева терапія — можуть привести до його повного виліковування.

Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер, який в даний час розташовується в м Кремінна, є єдиним спеціалізованим лікувальним закладом області, де проводяться діагностика і лікування злоякісних новоутворень, що відповідають стандартам надання медичної допомоги онкологічним хворим. Не залишайтеся наодинці зі своєю проблемою. Фахівці клініки завжди готові надати вам висококваліфіковану допомогу. Пам’ятайте, що своєчасне виявлення і лікування захворювання є запорукою довгого життя.

Головний позаштатний спеціаліст по онкології Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Головний лікар Луганського обласного клінічного онкологічного диспансеру В.М.Коротков