Про хід виконання Програми зайнятості населення Лисичанська в 2009 році

Реєстрований ринок праці Лисичанська за 11 місяців 2009 року становив 4440 осіб, з них 2996 осіб звернулись до служби зайнятості в поточному році. Станом на 01 грудня, на обліку в Лисичанському міському центрі зайнятості перебувало 758 незайнятих громадян, з них 726 зі статусом безробітного. Рівень зареєстрованого безробіття склав 0,9%. Про це повідомляє заступник директора центру зайнятості Наталя Клименко.

Протягом звітного періоду в місті створено 1002 нових робочих місця, в т.ч.: на підприємствах-юридичних особах (22), у приватних підприємців (565), зареєстровано суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб (415). 68,7 % робочих місць створено в сфері оптової та роздрібної торгівлі. Але основними тенденціями на ринку праці Лисичанська залишаються відсутність сфери прикладання праці, різке зменшення кількості вакансій на підприємствах міста, що пов’язано зі спадом виробництва та фінансовими проблемами підприємств. Зусилля підприємств в умовах кризи сконцентровані не на створенні нових робочих місць або модернізації діючих, а на збереженні основного кадрового потенціалу та забезпечення мінімального обсягу виробництва, - відзначає Наталя Іванівна. Кількість ліквідованих робочих місць значно перевищує кількість створених. Так, протягом січня-листопада п.р. роботодавцями-юридичними особами було створено лише 22 нових робочих місця, укладено 451 трудовий договір між працівниками та фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності. За цей же час на підприємствах зі статусом юридичних осіб було ліквідовано 408 робочих місць, знято з реєстрації у зв’язку з припиненням трудових відносин 672 договори між працівниками та фізичними особами-підприємцями.

Протягом 11 місяців поточного року підприємствами, установами, організаціями міста та приватними підприємцями надано 2360 вакансій. Чисельність шукаючих роботу склала 4440 осіб. Дефіцит вакансій склав 2080 одиниць. За допомогою служби зайнятості було укомплектовано 1916 вакансій, рівень укомплектування склав 81,2 %. Станом на 01 грудня до центру зайнятості надано лише 110 вакансій. Враховуючи чисельність громадян, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості, що на 01 грудня поточного року складає 758 осіб, дефіцит вакансій склав 648 робочих місць. Дефіцит вакансій для службовців складає 283 робочих місця, для робітників – 260, для осіб, що не мають професії (спеціальності) – 105. Навантаження на 1 вакантне місце складає 7 осіб, на 1 робоче місце претендує 4 особи, на 1 вакансію службовця – 14 осіб, на 1 робоче місце, що не потребує кваліфікації – 10 осіб. Протягом звітного періоду за допомогою служби зайнятості працевлаштовані 1916 осіб.

Крім того, з метою зниження напруження на ринку праці центр зайнятості здійснює комплекс заходів щодо сприяння громадянам в працевлаштуванні, надання профорієнтаційних послуг, професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних громадян, організації оплачуваних громадських робіт. З метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці в звітному періоді за направленням служби зайнятості проходило профпідготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців 258 безробітних громадян. З них 187 осіб проходили навчання безпосередньо на підприємствах, 71 – в учбових закладах міста та області. На 48 підприємствах, установах, організаціях організовані оплачувані громадські роботи, в яких взяли участь 486 безробітних громадян. На оплату праці та утримань з неї до соціальних фондів витрачено 280,7 тис. грн., з них витрати Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття – 210,7 тис. грн., витрати підприємств-замовників громадських робіт – 73 тис. грн., - підкреслює Наталя Клименко.