У Дніпрі відкрито центр медичної реабілітації Лисичанської багатопрофільної лікарні

Реабілітація військових та медпослуги для ВПО: у Дніпрі відкрито центр медичної реабілітації Лисичанської багатопрофільної лікарні

Реабілітація є пріоритетним напрямом у сфері охорони здоров’я Луганської області. Сьогодні якісне надання саме цих послуг необхідне і військовослужбовцям, і внутрішньо-переміщеним особам.

«Ми маємо велику потребу в таких Центрах реабілітації. Сьогодні наші військові отримують травми, після яких вкрай складно відновлюватися – це і контузії, і втрата кінцівок і порушення опорно-рухової системи. Тут надаватимуться комплексно всі ці послуги – від відновлення когнітивних навичок – до роботи психологів та адмінпослуг», - зазначив голова Луганської обласної державної - начальник військової адміністрації Артем Лисогор.

Безпосередньо в закладі облаштоване робоче місце адміністратора Лисичанського ЦНАПу, який на сьогодні надає 17 видів послуг. Зокрема, налаштована робота сервісу «Я – ветеран», який розрахований на всебічний інформаційний супровід, консультування з питань відновлення втрачених документів, оформлення статусу учасника бойових дій, пенсійного забезпечення, працевлаштування чи професійної перепідготовки, юридичної та правової допомоги. Скористатися послугами можуть військовослужбовці, а також члени їх родин. Надання цих послуг саме на базі реабілітаційного центру значно спрощує доступ до них.

Заклад повністю адаптований для потреб маломобільних людей. Має сучасне інтерактивне обладнання. Зокрема, матеріали та засоби для відновлення участі в активностях повсякденного життя, включаючи відновлення когнітивних функцій, реабілітаційні системи для тренування верхніх та нижніх кінцівок, а також м’язів спини, бруси для відновлення навичок ходьби з перешкодами, доріжки для реабілітації, стельовий підйомник, інноваційний роботизований екзоскелет. Вартість обладнання близько 25 мільйонів гривень.

Облаштовано стаціонарне відділення на 20 ліжок.

У центрі індивідуально надаватимуть послуги психологічної допомоги як дорослим, так і дітям. Працюватиме команда вузькопрофільних спеціалістів, яка оцінюватиме стан пацієнта та складатиме для нього персональну програму реабілітації. А також, консультуватимуть невропатолог, кардіолог та лікар з УЗД. Перелік медпослуг поступово буде розширений. У перспективі – відкриття постінсультного відділення.

«Перше завдання – допомогти людям, друге - зберегти медичний персонал та наші заклади охорони здоров’я. Саме вони повертатимуться на Луганщину після деокупації населених пунктів та надаватимуть допомогу нашим людям, - військовим та цивільним. Наші лікарі, як і всі луганчани, дуже очікують на повернення додому і готові працювати на рідній землі», - наголосив очільник Луганщини.

Це вже третій центр реабілітації, який розпочинає роботу в більш безпечних регіонах України. Раніше, схожі заклади запрацювали у Харкові та на Київщині.