27 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

Протягом ХХ сторіччя українці пережили голодомори 1921-1923, 1932-1933 та голод 1946-1947 років. Голодомор 1932-1933 років назавжди залишиться однією з найстрашніших сторінок минулого, яка не має терміну давності та забуття.

В цьому році, національний день пам’яті про мільйони загиблих українців припадає на 27 листопада. День пам’яті був запроваджений Указом Президента України у 1998 році.

У 2006 році Законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу. За ці роки Україна втратила мільйони своїх кращих синів та дочок — хліборобів, учених, творчу інтелігенцію... Трагедія зачепила майже кожну українську родину.

Через страшні масштаби злочину та цілеспрямовану політику приховування правди про Голодомор 1932-1933 років, вчені досі продовжують обговорювати точну кількість жертв. За різними оцінками в страшних муках, від голоду, тоді загинуло від 4 до 10 млн українців.

Люди не спроможні змінити минуле, але в змозі дати йому об’єктивну оцінку та винести з того уроки. Головне — запобігти та не допустити поверненню гірких і драматичних сторінок історії. Це стане найбільшим вшануванням пам’яті жертв страшних трагедій.

Період української незалежності став часом складного усвідомлення причин перебігу та наслідків національної катастрофи українців. Нині ми маємо для себе чітко зрозуміти — головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться.

Закликаємо мешканців громади у цей скорботний день долучитись до вшанування пам’яті мільйонів людей, загиблих під час голодоморів, запаливши свячу пам’яті на підвіконні.