У Лисичанську розглянули питання протимінної діяльності

 Сьогодні, 20 серпня, відбулося засідання Координаційної групи Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації з питань протимінної діяльності, під головуванням заступника керівника з питань безпеки та громадського порядку Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Максима Черевка.

Серед присутніх були представники Директорату реінтеграції та гуманітарного розмінування Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: Марина Хозіна — державний експерт та Ганна Решетнікова — головний спеціаліст експертної групи з гуманітарного розмінування, та Богдан Ядрихінський — головний спеціаліст Сектору у Луганській області.

На засіданні обговорені основні завдання з координації зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування та інших зацікавлених сторін у сфері протимінної діяльності. Зокрема йшлося про забезпечення обізнаності громадян щодо ризиків від мін та інших вибухонебезпечних предметів, та заохочування людей до таких моделей поведінки, які максимально знижують ризики для життя та здоров’я.

Було наголошено, що першочерговим і невідкладним завданням Координаційної групи є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забруднені мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей та юнацтва в навчальних закладах, працівників підприємств критичної інфраструктури та аграрного сектору.

В результаті бойових дій на Донбасі Україна опинилася у становищі, коли район бойових дій та суміжна з ним територія у Донецькій та Луганській області забруднена вибухонебезпечними предметами.

Протимінна діяльність охоплює ті види діяльності, які спрямовані на скорочення масштабів соціального, економічного та екологічного впливу наземних мін та не підірваних боєприпасів.

Основними складовими протимінної діяльності є:

  • 1) інформування про небезпеки від вибухонебезпечних предметів та навчання з попередження ризикам, пов’язаним із вибухонебезпечними предметами;
  • 2) розмінування (гуманітарне розмінування);
  • 3) агітаційно-просвітницька робота щодо незастосування протипіхотних мін;
  • 4) надання допомоги постраждалим та здійснення заходів щодо їх реабілітації;
  • 5) знищення надлишкових боєприпасів, боєприпасів непридатних для подальшого використання та зберігання, а також боєприпасів, що підлягають знищенню відповідно до міжнародних зобов’язань.

Мета соціально-гуманітарного напрямку протимінної діяльності полягає в тому, щоб знизити мінну небезпеку до рівня, при якому люди можуть жити безпечно; при якому економічний, соціальний і фізіологічний розвиток може здійснюватися безперешкодно, не піддаючись впливу боєприпасів вибухової дії.

Відділ взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ВЦА