22 січня - День Соборності України

22 січня в Україні відзначається День Соборності. Ця дата є історичною для нашої держави, бо саме цього дня було проголошено незалежність Української Народної Республіки (УНР) у 1918 року та Акт Злуки українських земель рівно через рік — 1919-го.

Соборність це — єдність і згуртованість, це свято об’єднання всіх українських земель в одну спільну Соборну Українську державу.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України, який увінчав соборницькі прагнення мешканців обох частин України — Наддніпрянщини та Наддністрянщини.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в м. Хусті. Це була найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців, в якій взяли участь понад 30 тис. осіб.

У 71-у річницю Акта злуки у 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій — «живий ланцюжок» — як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки 22 січня 1919 року залишається символом віри, боротьби за незалежну, соборну державу.

День Соборності України — це нагадування про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель. Ця дата є знаком споконвічної мрії українського народу про незалежну, соборну, національну державу.

Сьогодні, в День Соборності, ми всі маємо пам’ятати, що єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків і всі ми маємо з трепетом зберігати цей безцінний скарб.