Щодо ліквідації техногенної та епізоотичної небезпеки у м. Лисичанську

За інформацією Лисичанського МРУЕГГ філії ПАТ по газопостачанню та газифікації «Луганськгаз» дуже проблематичним залишається питання забезпечення нормальної експлуатації газопроводів високого та низького тиску, які проходять в південній частині міста, в кв. Центральний в районі будинків 4, 5 та 5а. Небезпеку створює існування споруд торговельного призначення, незаконно розташованих з порушенням охоронних зон міських комунікацій в цьому районі. Крім того, подальша незаконна експлуатація споруд торговельного призначення призводить до того, що відповідні служби не мають доступу до магістральної теплотраси та інших міських комунікацій для проведення ремонтних робіт. Слід зазначити, що порив зазначеної магістралі призведе до відключення від теплопостачання 30 багатоквартирних будинків, а витік газу створює небезпеку його вибуху.

Організація торгівлі в кв. Центральний в районі будинків 4, 5 та 5а не відповідає жодним вимогам діючих нормативних актів, тому здійснення будь-якої торговельної діяльності, в цьому районі, у тому числі з тимчасових споруд, є несанкціонованою торгівлею.

Через здійснення несанкціонованої торгівлі на зазначеній земельній ділянці орендар (Лисичанське міське відділення СПІЛКИ ВЕТЕРАНІВ АФГАНІСТАНУ організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) не може користуватися орендованою земельною ділянкою в цілях зазначених у договорі (розміщення скверу «Військової слави») через несанкціоноване розміщення на даній території споруд для продажу продуктів харчування та промислових товарів.

Питання звільнення охоронних зон міських комунікацій підіймається не вперше.

Відповідно до акту «Про законність розташування стихійного ринку, розташованого за адресою: м. Лисичанськ, кв. Ленінського комсомолу» від 05.07.2011, протоколу №5 засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 25.05.2012 (підставою для якого стало виявлення витоку газу), протоколу №10 засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 20.08.2012 та протоколу №8 засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 15.06.2016 подальша експлуатація споруд торговельного призначення, розташованих з порушенням охоронних зон міських комунікацій, створює реальну небезпеку виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

Крім того, через відсутність будь-яких законних підстав для здійснення торговельної діяльності, здійснення контролю якості насамперед харчових продуктів, що реалізуються на зазначеній території, неможливе, що в свою чергу, загрожує масовими тяжкими захворюваннями населення, виникненням епідемічних ускладнень та масових харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням в їжу харчових продуктів негарантованої якості.

Реалізація товарів здійснюється з грубими порушеннями санітарних норм і правил торгівлі, зокрема з землі, без дотримання температурного режиму, без документів, що засвідчують якість та безпеку. Харчові продукти та продовольча сировина не проходять обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу, тому існує небезпека придбання неякісної і небезпечної продукції для споживача.

Здійснення торгівлі поблизу житлових будинків також негативно позначається на санітарному стані прибудинкових територій, що викликає зрозуміле обурення мешканців будинків, що розташовані поблизу осередку несанкціонованої торгівлі, які неодноразово зверталися і продовжують звертатись (у т.ч. шляхом колективних звернень) на адресу виконавчого комітету Лисичанської міської ради з обґрунтованими вимогами припинити несанкціоновану торгівлю в цьому районі.

З метою впорядкування торгівлі, додержання вимог законодавства щодо якості та безпеки товарів, захисту прав споживачів, а також для координації діяльності контролюючих та правоохоронних органів, з метою проведення заходів щодо виявлення і ліквідації несанкціонованої торгівлі в нашому місті функціонує створена у 2010 році мобільна група, до складу якої входять представники органів місцевого самоврядування, органів поліції, ветеринарної, санітарної медицини та податкової інспекції. Робота мобільної групи виконується головним чином у вигляді рейдів, під час яких особи, які здійснюють торгівлю у не встановлених для цього місцях, притягуються до адміністративної відповідальності за статтями 152 та 160 КУпАП.

В результаті проведеної роботи, завдяки тісній співпраці працівників управління економіки Лисичанської міської ради і співробітників міського відділу поліції вдалось значно скоротити обсяг несанкціонованої торгівлі в центральній частині міста, ліквідувати осередки самовільної торгівлі в районах центрального ринку та ринку «Джамілі».

На теперішній час головним осередком несанкціонованої торгівлі залишається так званий «ринок» в кв. Центральний в районі магазину «Брусничка».

Лише у період з 01.01.2016 до 26.07.2017 членами мобільної групи було проведено 26 рейдів в зазначеному районі, під час яких складено 64 протоколи за статтею 152 КУпАП та 3 протоколи за статтею 160 КУпАП.

Враховуючи те, що існуванню осередку стихійної торгівлі в кв. Центральний чималою мірою сприяє існування незаконно встановлених споруд торговельного призначення, 01.11.2016 виконавчим комітетом Лисичанської міської ради було прийнято рішення №431 «Про демонтаж самовільно встановлених споруд», яким управлінню з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ надано завдання організувати демонтаж 87 тимчасових споруд, які знаходяться за адресою: м. Лисичанськ, кв. Центральний, район б. 4, 5 та 5а.

Дане рішення було оскаржене в судовому порядку, але Лисичанський міський суд у Луганській області у задоволенні скарги про визнання рішення №431 «Про демонтаж самовільно встановлених споруд» протиправним відмовив повністю.

Таким чином, з метою усунення загроз техногенного та епідеміологічного характеру здоров’ю та життю мешканців міста питання ліквідації осередку несанкціонованої торгівлі в кв. Центральний, і в першу чергу демонтажу незаконно встановлених споруд торговельного призначення, буде винесене на спільне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, міської Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії та комісії з питань благоустрою території м. Лисичанська.

Лисичанська міська рада