Щодо регулювання чисельності безпритульних тварин

Офіційна позиція Уряду полягає в неухильному виконанні вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та дотриманні принципів Європейської конвенції про захист домашніх тварин від 13 листопада 1987 року.

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняє будь-які дії з ліквідації безпритульних тварин до появи реальної загрози життю людей. Головною вимогою законодавчого акту є гуманне ставлення до безпритульної тварини — її необхідно відловити, надати ветеринарну допомогу, знайти господарів, в разі відсутності таких, провести вакцинацію, стерилізацію, помістити в притулок або повернути в середовище проживання і тільки за висновком лікаря ветеринарної медицини можна провести евтаназію хворої або агресивної тварини.

Наказами Державного комітету ветеринарної медицини України від 15.10.2010 № 438 та № 439 визначені загальні та ветеринарно-санітарні вимоги, а також механізми організації робіт з утримання домашніх тварин у притулках. Проведення цих заходів вимагає значних капіталовкладень, крім того, на теперішній час у власності територіальної громади м. Лисичанська відсутні існуючи приміщення (будівлі), які б відповідали вимогам цих законодавчих актів.

Протягом 2017-2018 років на території міста Лисичанськ діяла Програма регулювання чисельності безпритульних тварин (далі — Програма), яка базувалась на ідеї безповоротного вилову безпритульних тварин, що проводився з дотриманням вимог Конвенції про захист домашніх тварин від 13.11.1987, яка була ратифікована в Україні Законом від 18.09.2013 № 578-VII, тобто із заподіянням тваринам мінімальних фізичних і психічних страждань із застосуванням механічного вилову тварин за допомогою спеціальних механічних пристроїв (петлі, сачки, сітки), або руками (тільки тварин, які не виявляють агресію). Персонал бригади з вилову собак одягнений в спеціальну, практичну і пізнавану уніформу та має службовий автомобіль, обладнаний клітинами для транспортування тварин.

Роботи виконувались відповідно до заявок, що надходили від мешканців міста, підприємств, установ та організацій, а також, на виконання рішень міської надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лисичанській міській раді в районах накладення карантинних обмежень на осередки сказу. Послуга охоплювала такі складові: виїзд бригади на територію замовника, вилов тварин, транспортування виловлених тварин до ветеринарної установи або притулку, утримання та ветеринарне обслуговування тварин відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Основним і єдиним конфліктом, що виникає при вилові собак, є людський фактор. При вигляді процесу вилову бездомної тварини, люди іноді (через незнання) сприймають вилов як знищення або вбивство тварини, відбуваються словесні конфлікти, погрози, образи, іноді доходять до рукоприкладства, кидають в службові автомобілі різні предмети (камені, пляшки).

Альтернативою зазначеним заходам є проведення регулювання чисельності безпритульних тварин шляхом вилову, стерилізації, кліпсування, вакцинації та повернення їх до місця мешкання. До Лисичанської міської ради надходили звернення громадян, громадських організацій с пропозицією запровадження в м. Лисичанську регулювання чисельності безпритульних тварин і таким шляхом.

У зв’язку з цим, рішенням Лисичанської міської ради від 04.07.2019 № 67/1020 до розділів 4 та 6 Програми були внесені зміни, а саме додано захід з регулювання чисельності безпритульних тварин методом біостерелізації. Вперше на території міста такі роботи були виконані у 2020 році.

Регулювання чисельності безпритульних тварин методом біостерилізації включає в себе:

— затримання тварини, транспортування спеціалізованим автомобілем до ветеринарного комплексу та повернення до ареалу перебування;

— щодобовий огляд тварин лікарем ветеринарної медицини;

— клінічний огляд тварин спеціалістом державної лікарні ветеринарної медицини;

— проведення процедури щеплення тварини проти сказу;

— проведення процедури біостерилізації, чіпування та кліпсування;

— карантинне утримання тварин до 7 діб та у разі необхідності лікування.

Протягом 2017 — 2020 років в межах виділеного бюджетного фінансування на виконання заходів Програми за укладеними з фізичними особами-підприємцями договорами:

— відловлено та направлено до КП «Центр поводження з тваринами» м. Харкова 333 безпритульні тварини, вартість наданих послуг склала 399,2 тис.грн.;

— проведено біостерилізацію, щеплення проти сказу, кліпсування та чіпування 99 безпритульних тварин на суму 148,5 тис.грн.

У 2021 році на виконання зазначених заходів із місцевого бюджету виділено 199,7 тис. грн. На сьогодні управлінням житлово-комунального господарства військово-цивільної адміністрації міста Лисичанська організовується проведення процедури публічних закупівель відповідно до вимог чинного законодавства.

Крім іншого, нагадуємо керівникам підприємств, установ, організацій різних форм власності та мешканцям міста про необхідність дотримання Правил утримання домашніх тварин на території міста Лисичанська, затверджених рішенням Лисичанської міської ради від 30.03.2011 № 10/161.

Управління житлово-комунального господарства ВЦА м. Лисичанська