Про роботу відділу культури Лисичанської міської ради у першому півріччі 2018р.

Штат відділу культури укомплектовано повністю та налічує 5 одиниць: начальник відділу, головний спеціаліст, 2 спеціаліста І категорії, секретар керівника.

Мережа закладів культури мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля налічує 10 комунальних закладів в яких працює 295 чоловік.

У 1 півріччі 2018 року відділом культури оброблено 1285 одиниць вхідної кореспонденції, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року показник виріс на 182 одиниці (14%). Підготовлено 560 одиниць вихідної кореспонденції, що на 61 одиницю (11%) більше ніж у 1 півріччі 2017р.

Протягом звітного періоду спеціалістами відділу оброблено 224 контрольних документа, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року показник виріс на 49 одиниць (22%).

У 1 півріччі 2018 року підготовлено 7 (у 1 півріччі 2017 — 2 ) проектів рішень сесій міської ради; 15 (у 1 півріччі 2017 — 22 ) проектів рішень виконкому, 17 (у 1 півріччі 2017 — 20 ) проектів розпоряджень міського голови.

Крім того видано 123 (у 1 півріччі 2017 — 107) накази з основної, кадрової діяльності, з відряджень та внесення змін у бюджетні паспорти.

У першому півріччі 2018 року з міського бюджету розвитку на галузь культури було виділено асигнувань на загальну суму 2172,341 тис. грн., у тому числі:

— 106,0 тис. грн. на придбання музичних інструментів для шкіл початкового естетичного виховання мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля;

— 253,0 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Лисичанська ЦБС;

— 240,0 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Лисичанський міський ПК»;

— 594,136 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Новодружеська ДШМ»;

— 174,17 тис. грн. на придбання звукопосилювальної апаратури в КЗ «ПК ім. В.М.Сосюри м. Лисичанська»;

— 65,035 тис. грн. на придбання вузла обліку теплової енергії у комплекті для ЛКП «Кінотеатр «Дружба»;

— 50,0 тис. грн. на виготовлення проектної документації на капітальний ремонт системи опалювання КЗ «Лисичанський міський ПК»;

— 30,0 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт системи опалення бібліотеки-філії № 8 КЗ «Лисичанська ЦБС» ;

— 660,0 тис. грн. — капітальний ремонт КЗ «Лисичанський ПК «Діамант».

На реалізацію міської Програми з підготовки та проведення загальноміських культурно-мистецьких заходів на 2018 рік з міського бюджету було виділено 300,0 тис. грн. з них освоєно 194,401 тис. грн.

На виконання міської програми «Мистецька освіта Луганщини» на 2017-2019 роки на придбання музичних інструментів у квітні 2018 року було виділено 106,0 тис. грн. у співфінансуванні з обласним бюджетом. Була проведена тендерна процедура, підсумком якої стало укладення договору з постачання музичних інструментів. База шкіл мистецтв мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля поповнилася наступними інструментами: альт-саксофон, тромбон, ксилофон, саксофон, баян, цифрове піаніно.

З метою сприяння творчому розвитку, підвищенню професійного рівня учасників художньої самодіяльності, розширенню можливостей при підготовці заходів будь-якого рівня. придбано звукопідсилювальну, базову освітлювальну апаратури, апаратуру для студії звукозапису та проектор для Палацу культури ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська.

Для вирішення питань поліпшення матеріальної бази, комунальні заклади культури протягом І півріччя 2018 року продовжили роботу по підготовці інвестиційних проектів з метою залучення позабюджетних коштів на розвиток галузі культури міста. Чотири заклади культури прийняли участь у обласному конкурсі проектів місцевого розвитку, було розроблено та подано на розгляд 6 проектів, які не були підтримані конкурсною комісією.

Відділом проводиться цілеспрямована робота по підвищенню кваліфікації керівників та провідних фахівців комунальних закладів культури. Забезпечується участь директорів і викладачів шкіл мистецтв в обласних семінарах, які організовуються Луганським обласним Центром науково-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва.

Директора Палаців культури ім. В.М. Сосюри Козинська В.О. і Лисичанського міського Палацу культури Рясна Г.О. закінчили магістратуру, за фахом: Козинська В.О. — педагогіка вищої школи, Рясна Г.О. — менеджмент соціокультурної діяльності.

Також, Ганна Рясна взяла участь у ІІ Міжнародному Форумі Молодіжних Центрів «Від ініціативи — до дії» та стала учасником програми «Академія культурного лідера», яка організована Міністерством культури України спільно з Goethe-Institut в Україні та спрямована на підготовку ТОП-менеджерів галузі культури для ОТГ та малих міст.

Головний методист Лисичанської ЦБС Марія Пікуль взяла участь у V Зимовій школі молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації, що проходила в Закарпатській області, с. Ізкі (Еко-курорт «Ізкі»). Організатором школи виступила Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації.

Завідувач Інтернет-центром центральної бібліотеки КЗ «Лисичанська ЦБС» Марина Бутенко взяла участь у VI Всеукраїнській літній школі адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕТНО», яка проходилау м. Полтава та інших містах області — Гадячі, Диканьці, Опішні, Решетилівці. Організатором школи виступила Секція Української бібліотечної асоціації з адвокації.

В рамках проекту «Музей відкрито на ремонт 2», який фінансується Агенством США з міжнародного розвитку Українського кризового цента, розглядається кандидатура від Лисичанського міського краєзнавчого музею для включення в програму відвідування європейських музеїв з метою обміну досвідом.

Основним напрямком роботи комунальних закладів культури є організація культурно-освітньої та дозвіллєвої діяльності. В палацах культури створено 62 клубних формування, з них для дітей 37, в яких займаються 1438 учасників, з них діти — 906, в мистецьких школах мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля навчався 1351 учень, на базі палаців культури працюють 7 творчих колективів зі званням «народний самодіяльний колектив» та 5 дитячих колективів зі званням «зразковий самодіяльний колектив». Бібліотеками Лисичанської ЦБС за перше півріччя 2018 року скористувалися 20425лисичан, які протягом року 115667 раз відвідали їх, до послуг читачів книжковий фонд кількістю 375,2 тис. одиниць, 4 інтернет-центри з безкоштовним wi-fi. ЛКП «Кінотеатр «Дружба» у звітному періоді здійснив 884 кіносеанса, які відвідали 11663 чол.

Лисичанський міський краєзнавчий музей протягом звітного періоду відвідало 5706 чоловік, проведено 149 екскурсій, 18 культурно-просвітницьких заходів, 7 виставок у виставковій залі музею, що різняться за мистецькими жанрами та масштабністю: краєзнавча виставка «Будівельний бельгійський спадок Лисичанська кінця ХІХ — початку ХХ століття» за участю міністра-радника Посольства Королівства Бельгія в Україні пана Мішеля Версаля; виставка «О.Ч.А.Г. Історії про дім в період турбулентності» в рамках проекту «Схід Дім — усні історії в художній практиці»; персональна виставка майстринь декоративно-прикладного мистецтва творчості Світлани Новік, Марини Брикової та Олени Немченко під назвою «Жіночими руками твориться краса»; персональна виставка Заслуженої артистки України, радника Міністра культури України, члена Національної спілки художників України, письменниці, телеведучої, громадського діяча, волонтера Анжеліки Рудницької «Сад чеснот»; пересувна фотодокументальна виставка «Українська повстанська армія — відповідь нескореного народу»; до 100-річчя утворення Товариства Червоного Хреста України відбувся урочистий захід та відкриття виставки «100 років Червоному Хресту України»; виставка художніх робіт студентів коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв з м. Кремінна; персональна виставка місцевого художника-аматора, майстра художнього кування із заліза Ігоря Нещерета під назвою «На хвилях творчого натхнення».

Протягом першого півріччя 2018 року творчі особистості та творчі колективи міста прийняли участь в 53 фестивалях та конкурсах всіх рівнів: 10 Міжнародних, 19 Всеукраїнських, 22 обласних,2 міських фестивалях-конкурсах і зайняли 533 призових місця.

Навесні у м. Прага (Чехія) відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс GOLD EUROPE «Весняна симфонія 2018», в якому прийняли участь Влада Гаркун і ансамбль скрипалів «Камертон» Лисичанської ДМШ № 2 та Катерина Махінько учениця художнього відділу КЗ «Лисичанська ДШМ № 1». Всі учасники показали високий рівень виконавської майстерності і отримали дипломи лауреатів І ступеня.

Учениця Лисичанської дитячої школи мистецтв № 1 Дар’я Персій взяла участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Талановиті діти України», який відбувся у м. Київ. За результатами конкурсу дівчина здобула почесне І місце у молодшій віковій категорії, номінація «Фортепіано».

Учениця Лисичанської ДМШ № 2 Софія Ажипа (викладач Марина Шинкаренко) взяла участь уХVII Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячої та юнацької творчості «КВІТУЧА УКРАЇНА», який відбувся у м. Києві при сприянні Міністерства культури України, Національної музичної спілки, Європейської асоціації фольклорних фестивалів, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка.За результатами конкурсу Софія була нагороджена Дипломом лауреата І премії та ІІ премії, медалями.

Народна хорова капела ім. Є.П. Мануйлова (КЗ «Лисичанський міський ПК», керівник Володимир Бадунь) взяла участь у Регіональному фестивалі хорового мистецтва «Пісня над Дніпром» ім. Анатолія Авдієвського. Фестиваль відбувся в Печерському ландшафтному парку м. Києва.Також, кожен колектив презентував народний костюм свого регіону. Наш колектив презентував костюм Слобожанського краю, який пройшов складний шлях до витворення самобутності, неповторності власної культури східної України.По завершенню виступів колектив отримав Диплом та Сертифікат учасників фестивалю.

Активну роботу по розвитку творчих здібностей учнів та розширення знань з історії культури України проводить педагогічний колектив художнього відділу Лисичанської ДШМ № 1. Протягом звітного періоду, за підтримки громадських організацій України, переможці Всеукраїнського конкурсу «Україна очима дітей АТО» мали змогу відвідати історичні місця м. Львова, м. Чернівці та відпочили у смт. Сергіївка Одеської області в рамках Арт-каравану Дружби програми «Схід та Захід разом».

Не залишились поза увагою і загальнообласні заходи, в якихучасники художньої самодіяльності міста приймали активну участь.

Учасники художньої самодіяльності Лисичанського міського Палацу культури та Палацу культури ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська взяли участь в обласному святковому концерті «Культурна мозаїка», присвяченому Всесвітньому дню культурного розмаїття, який відбувся у м. Рубіжне, де на гостей фестивалю очікував святковий концерт за участі творчих колективів області, які презентували культурне розмаїття національних меншин нашої області.

Зразкова дитяча театральна студія «Арлекін» (керівник Ірина Кабанова), народна — театр студія «Лімпопо» (керівник Надія Бражнікова) міського Палацу культури та літературний клуб «Натхнення» (керівник Ірина Кабанова) Лисичанської ДШМ № 1 взяли участь в Обласному святковому заході, присвяченому 73-й річниці Перемоги у Другій світовій, який відбувся у м. Щастя.

В травні біля Лисичанського міського ПК талановиті лисичани зустрічали свято української культурно-мистецької акції «Український формат» під патронатом очільника області Юрія Гарбуза. В Лисичанську була встановлена рекордна кількість учасників караоке-гри.

Вихованці закладів культури міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля взяли участь в святкових заходах до 80-річчя від дня утворення Луганської області «Луганщина — це Україна». 500 танцюристів із 83 хореографічних колективів Луганщини (13 яких з мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля) одночасно виконали український танець з обов’язковою фіксацією у Книзі рекордів України. Також, заклади культури міста долучилися до виставки майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Невичерпні таланти Луганщини» та до «Медіа-вернісажу», де були представлені газети міст і районів області.

Насиченим на культурні події у звітному періоді було життя і на місцевому рівні. Загалом у комунальних закладах культури проведено 730 культурно-мистецьких та інформаційних заходів.

В березні відбулися творчі звіти провідних колективів міста на підтвердження звання «зразковий самодіяльний колектив» хореографічних колективів «Барвінок» (кер. Валентина Самбурова КЗ «Лисичанська ДШМ № 1»), «Street-dance» (кер. Вікторія Магомаєва КЗ «Лисичанський ПК «Діамант»), студії східного танцю «Атлантіс» (кер. Ірина Гончарова КЗ «ПК ім. В.М.Сосюри м. Лисичанська») та підтвердження звання «народний самодіяльний колектив» вокального чоловічого ансамблю «Обрій» (кер. Борис Малишев) та хорової капели ім. Є.П. Мануйлова (кер. Володимир Бадунь) КЗ «Лисичанський міський ПК», інструментального ансамблю «Сувенір» (кер. Олександр Могильников) КЗ «Лисичанська ДШМ № 2» та духового оркестру ім. Ф.І. Титаренко (кер. Сергій Титаренко) КЗ «Лисичанський ПК «Діамант».

За підсумками перегляду звітних програм членами обласної атестаційної комісії було підтверджене звання «народний» та «зразковий» колективам м. Лисичанська.

Крім того, традиційно, в місті були проведені фестиваль танцю «Vivadance 2018», конкурс молодих поетів та прозаїків «Проба пера», міський дитячий конкурс краси і таланту «Міні Міс — 2018», регіональний турнір по спортивним бальним танцям «SummerStars 2018».

Також фахівцями закладів культури міста були організовані наступні культурно-мистецькі заходи:

— адміністрацією Лисичанського міського ПК у співпраці з ВПУ № 94 м. Лисичанська з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) організовано два свята вихідного дня «Open-fest вихідного дня» у м. Сєвєродонецьк та м. Привілля;

— звітні концерти: хореографічного колективу "Art-dance«( керівник Дар’я Коваленко); сольний концерт інструментального ансамблю «Веселка» під керівництвом викладача вищої категорії відділу народних інструментів Олени Фелік, який був присвячений 10-річчю створення колективу; ювілейний концерт народного ансамблю народної пісні «Вишиванка», керівник Ірина Фелік, присвячений 20-річчю з дня заснування колективу; концерт зразкового хореографічного колективу «Барвінок», присвячений 15 річчю з дня присвоєння звання «зразковий самодіяльний колектив».

Також відділом культури у першому півріччі 2018 року проведена робота по організації зустрічей лисичан з творчими особистостями та провідними колективами України, а саме відбулись:

— благодійний концерт колективу Вільнюського Муніципального Камерного оркестру Собору Св. Христофора в Новодружеській дитячій школі мистецтв;

— в Лисичанському міському ПК відбувся гала-концерт Міжнародного проекта «MusicСamp». Керівник проекту Констанція Фортунато — американський диригент, волонтер, глава ScholaCantorum, диригент CelebrationChoir, засновниця MusicCampInternational. На гала-концерті вихованці музичного табору в супроводі академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії виконали на музичних інструментах фрагмент фіналу 9-ої симфонії Бетховена, сім хорових творів світової та української класики;

— концерт української пісні «Україна — це ми», за участю вокального дуету Адріани і Мідєї Наруцьких, Володимира Юрченка, Тетяни Наруцької, Юлії Прокопчик та Людмили Кучерявої в Лисичанському міському ПК;

— концерт Заслуженого академічного зразково-показового оркестру Збройних Сил України під керівництвом художнього керівника — полковника Ігоря Биковського в Лисичанському міському ПК;

— концерт Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України на пл. Перемоги.

У червні в кінотеатрі «Дружба» відбулася презентація волонтерського проекту «Якби не війна...». Захід організований волонтерами за підтримки благодійної організації "Фонд братів Дубневичів«.До проекту увійшла фотовиставка з 122 світлин учасників бойових дій на Сході України. Виставка створена на основі унікальних життєвих історій бійців та містить вісім тематичних блоків, в кожному з яких — від 12 до 25 світлин: кохання, жінки на війні, мирні професії воїнів, мами з їхніми героїчними синами, соціальний блок, легіонери, та блок з бійцями, що померли. По закінченню презентації, присутні переглянули фільм «Кіборги» режисера Ахмета Сейтаблаєва.

Начальник відділу культури Лисичанскьої міської ради Л.В. Ткаченко