Про роботу управління економіки у першому півріччі 2017 році

Основними завданнями роботи управління є:

  • — реалізація міської економічної, інвестиційної політики, охорони природного середовища;
  • — реалізація державної політики, спрямованої на розвиток роздрібної та оптової торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг на основі ринкових відносин;
  • — підготовка комплексних програм з соціально-економічного розвитку міста;
  • — розробка та визначення пріоритетів соціально-економічного розвитку міста та напрямків структурної економіки;
  • — сприяння розвитку міждержавних та міжрегіональних економічних зв’язків;
  • — реалізація стратегії розвитку міста та проведення моніторингу її реалізації;
  • — здійснення діяльності щодо покращення інвестиційної привабливості міста та сприятливого середовища бізнесу.

Протягом першого півріччя поточного року управління економіки міської ради виконувало завдання та функції відповідно до вимог, що передбачені Положенням про управління. При цьому спеціалісти управління керувались в своїй роботі Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету», законами України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», іншими законодавчими актами. Управління співпрацює з усіма управліннями та відділами міськвиконкому, підприємствами і організаціями міста, управлінням статистики.

Робота управління була спрямована на виконання Програми заходів економічного і соціального розвитку міста Лисичанська на 2017 рік затвердженою рішенням міської ради від 30.03.2017 № 24/361, інших програм та заходів спрямованих на розвиток міста.

Виконуючи свої функції, спеціалістами управління економіки протягом поточного року було підготовлено 9 рішень міської ради, 5 рішень виконавчого комітету, 3 розпорядження міського голови. Зокрема розроблені Програма заходів економічного і соціального розвитку міста Лисичанська на 2017 рік, Програма природоохоронних заходів місцевого значення на 2017 рік, внесено зміни в План діяльності міської ради та її виконавчого комітету з підготовки проектів регуляторних актів на 2017 рік, підготовлено, розглянуто і прийнято до відома Звіт про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами міської ради у 2016 році. Розроблено і передано на розгляд в Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської обласної державної адміністрації 38 проектів ДФРР.

Активно велась робота щодо розвитку споживчого ринку міста. Управлінням економіки підготовлено рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 16.05.2017 № 228 «Про організацію виїзної торгівлі овочами, фруктами та баштанними культурами на території м. Лисичанська», яким було визначено 15 додаткових місць для здійснення виїзної торгівлі овочами, фруктами та баштанними культурами на території міста Лисичанська. Рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 16.05.2017 № 227 «Про організацію сезонної виїзної торгівлі морозивом та безалкогольними напоями на території міста Лисичанська» визначено 18 додаткових місць для здійснення торгівлі зазначеними товарами. Станом на 01.07.2017 за оперативними даними населенню міста було реалізовано 23,62 тн. овочів та картоплі на суму 357,2 тис. грн.

З метою попередження та ліквідації несанкціонованої торгівлі на території міста протягом останніх років організовано роботу мобільної групи, до складу якої входять представники Держпродспоживслужби, Національної поліції та органів місцевого самоврядування. Мобільною групою систематично відпрацьовуються місця несанкціонованої торгівлі. Так, протягом 6 місяців 2017 року було проведено 12 рейдів, під час яких управлінням економіки на порушників складено 20 протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 152 КУАП, сума штрафних санкцій склала 8,92 тис. грн. Співробітниками поліції, в рамках мобільної групи, складено 7 протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 152 КУАП та 2 протоколи за ст. 160 КУАП.

В рамках наявних повноважень фахівцями відділу розвитку споживчого ринку управління економіки за звітний період було проведено 18 обстежень об’єктів торгівлі та побутового обслуговування, з них 9 планових та 9 позапланових обстежень суб’єктів господарювання на предмет дотримання правил торговельного обслуговування та законодавства про захист прав споживачів, з них за невиконання приписів щодо усунення виявлених порушень складено15 протоколів за ст. 155,159 КУАП, сума штрафів склала 595грн.

За 1 півріччя 2017 року за рахунок приватного капіталу в місті відкрито 6 об’єктів торгівлі,торговельною площею 549,0 кв.м. — 1 заклад ресторанного господарства на 14 посадкових місць; 1 аптеку; 6 підприємств побутового обслуговування. Завдяки відкриттю нових об’єктів у сфері торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування створено 30 робочих місць.

Згідно плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2017 рік та внесених до нього змін, в поточному році за участі управління рішенням Лисичанської міської ради затверджено розмір орендної плати за земельні ділянки комунальної власності міста Лисичанська. З прийняттям цього регуляторного акту встановлено збалансованість відповідно до економічних умов розміри орендної плати за землю по окремим видам цільового використання землі, зменшено навантаження з оплати за оренду землі по окремим категоріям громадян, які в більшості є соціально незахищеними.

Упродовж звітного періоду працівники управління, відповідно до власних та делегованих повноважень, розглядали звернення, скарги, інформаційні запити від фізичних та юридичних осіб та готували пропозиції щодо вирішення проблем у встановлені терміни згідно чинного законодавства з питань соціально-економічного розвитку, тарифної політики, споживчого ринку, тощо.

Так, протягом звітного періоду спеціалістами Управління розглянуто більше 40 звернень та скарг, підготовлено і надано відповіді на більше 100 одноразових контрольних документи. На постійному контролі в управлінні економіки знаходиться біля 30 щомісячних і квартальних документів (17- відділ перспективного розвитку, 10 — відділ споживчого ринку). Загальна кількість вхідних документів складає більше 400 одиниць.