До відома громадян! Діти до 16 років не повинні знаходитися у нічний час у розважальних закладах!

Попередження дитячої злочинності та вчинення її по відношенню до дітей є одним з найбільш пріоритетних напрямків у діяльності міліції. Адже діти — це майбутнє держави та найголовніше, що є у житті кожної людини. Тому задача дорослих та міліції робити усе, щоб їх життя було безпечним та безтурботним.

У зв’язку з цим Лисичанський МВ ГУМВСУ нагадує, що з 8 червня 2013 року вступив у законну силу Закон України за підписом Президента України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, в яких проводиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час», який має на миті удосконалення ефективності роботи з протидії дитячій злочинності та скоєння злочинів по відношенню до дітей.

Таким чином, за словами начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей Лисичанського МВ ГУМВС старшого лейтенанта міліції Топільського Ернеста Валерійовича, внесені зміни до Кодексу України про Адміністративні Правопорушення, а саме його доповнено статтею 180-1 «Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування», яка тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян — власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів громадян (тобто від 340 до 850 грн.), а у разі повторного вчинення даного правопорушення — від 850 до 1700 гривень.

Крім того, як зазначає Ернест Валерійович, цим же Законом внесені також зміни до Закону України «Про охорону дитинства», а саме його також доповнено статтею 201 «Особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування», яка передбачає обмеження перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у нічний час розважальних закладах: барах, нічних, комп’ютерних та боулінг-клубах, інтернет-кафе. Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження осіб, зазначених вище. Адміністрація подібних закладів наділена правом у нічний час вимагати у відвідувачів надати документи, які б підтверджували факт досягнення ними 16-ти річного віку.

На виконання вимог даного закону, співробітниками міліції у справах дітей Лисичанського МВ ГУМВСУ організоване здійснення рейдів, спрямованих на недопущення фактів перебування дітей до 16 років у вищезазначених закладах у нічний час. В ході проведення таких рейдів співробітниками ВКМСД надаються необхідні роз’яснення та висуваються попередження, що у разі виявлення відповідних порушень, посадові особи та власники цих підприємств, установ, організацій будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. А батьки таких підлітків, як наголошує Ернест Валерійович, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу України за ухиляння від виконання батьківських обов’язків по вихованню неповнолітніх дітей, де також передбачено штраф.

Лисичанський МВ ГУМВС України у Луганській області