Правоохоронці Лисичанська нагадують: піротехніка та феєрверки можуть становити загрозу для здоров'я

 З наближенням новорічних та різдвяних свят громадяни починають все більше купляти піротехнічні засоби та феєрверки. Тож працівники Лисичанського відділу поліції попереджають громадян про небезпеку, яку можуть містити у собі піротехнічні вироби і нагадують правила безпечного їх використання.

Пам’ятайте! Категорично забороняється:

- розбирати, ремонтувати піротехнічні вироби, а також використовувати не за призначенням або в умовах, непередбачених експлуатаційною документацією на виріб;

- запускати піротехнічні вироби з рук (крім хлопавок);

- нахилятися над виробом під час запуску;

- находитися після підпалу вогнепровідного шнуру (сповільнювача) у небезпечній зоні;

 

- направляти або кидати піротехнічний виріб у бік людей, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за фітиль;

- кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих з вікон та балконів;

- носити підготовлені до запуску піротехнічні вироби у кишенях одягу;

- запускати піротехнічні вироби з видимими механічними пошкодженнями;

- залишати побутові піротехнічні вироби без нагляду;

- використовувати побутові піротехнічні вироби особам, які знаходяться у нетверезому стані;

- використовувати піротехнічні вироби, які створюють світлові та шумові ефекти, на відстані ближче 100 м від лікарень, релігійних споруд, дитячих установ, шкіл, будинків для літніх людей та інших громадських будинків і приміщень;

- проводити запуск виробів при сильному вітрі.

Також треба пам’ятати, що забороняється реалізація будь-яких піротехничих засобів особам віком до 18 років. У Кодексі України про Адміністративні правопорушення вказано про відповідальність продавців та власників піротехнічних виробів, а саме:

Ст. 195-6 КУпАП Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти п'яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від шістдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.

Шановні громадяни, дотримуйтеся цих простих рекомендацій, залишайтеся здоровими і нехай свята приносять лише радість та добрий настрій.

Лисичанський ВП ГУНП в Луганській області