Легальна заробітна плата – засіб вирішення соціальних проблем

Податок з доходів фізичних осіб — основне джерело наповнення місцевих бюджетів, які спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного окремо взятого населеного пункту. І, якщо сьогодні не припинити виплати заробітної плати в «конвертах», то завтра країна не матиме якісного обслуговування, розвитку інфраструктури, збільшення заробітної плати працівників освіти, науки, культури. Отримання нелегальної заробітної плати чи її частини також не в інтересах самих громадян. Ганебна практика обговорення при наймі на роботу суми офіційної заробітної плати й нелегальних виплат ще має місце, і це виявляється при проведенні перевірок.

Податківці Лисичанська виявляють факти виплати «конвертної» зарплати, ведення подвійної бухгалтерії.

Зокрема, за результатами роботи у 1 кварталі 2012 року, завдяки зусиллям співробітників відділу контрольно — перевірочної роботи Управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м.Лисичанську, статус легальних найманих працівників отримали 144 громадянина, з них 142 було легалізовано в ході проведення співбесід з роботодавцями та 2 — за результатами перевірок. До бюджету донараховано понад 1,7 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб і штрафних санкцій.

Допомагає податківцям і громадськість, повідомляючи за телефоном «довіри» про неправомірні дії роботодавців. Достатньо зателефонувати на номер 7-02-66 або7-10-36 до Державної податкової інспекції у м. Лисичанську або звернутися за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, з 9:00 до 18:00 щоденно, крім вихідних (субота, неділя) і Вас обов’язково почують та допоможуть. Робота у цьому напрямку триває, і всім порушникам чинного законодавства варто пам’ятати, що за такі дії передбачена адміністративна, і навіть кримінальна відповідальність.

М. Мельник — начальник відділу ДПІ у м. Лисичанську