Електронний ритм життя

Електронне звітування – це, насамперед, економія робочого часу та коштів на придбання бланків. Комп’ютерна програма гарантує автоматичну перевірку підготовлених документів на наявність арифметичних помилок та описок, надає можливість оперативно оновити формати документів телекомунікаційними каналами зв’язку в разі зміни форм податкових декларацій, забезпечує конфіденційність інформації і оперативність її обробки, надає можливість своєчасно відшкодувати податок на додану вартість. Під час формування та відправки електронної звітності, а також отримання квитанцій досить часто у платників податків виникають питання. Для того щоб швидко і якісно отримати кваліфіковану відповідь від працівників податкової служби платнику на момент звернення потрібно наступне: знати свій код ЄДРПОУ (8 знаків)- для юридичних осіб, або індивідуальний податковий номер (12 знаків) – для фізичних осіб та чітко сформулювати своє питання. Хочу звернути увагу на те, що існує розмежування переліку питань, з якими платник може звертатися до фахівців місцевого рівня та працівників інформаційного порталу ДПС.

Працівники місцевих органів ДПС можуть надати допомогу у вирішенні наступних питань:

- укладання договору;

- формування електронного документу (обов’язкові реквізити, період подання, код форми, властивості документу та ін.);

- надання консультацій та практичної допомоги по користуванню програмним забезпеченням Системи формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді;

- прийманню звітності в електронному вигляді;

- роз’яснення помилок, зазначених у квитанції №2;

- повторної відправки квитанцій.

За консультаціями по питанню надання податкової звітності в електронному вигляді до ДПІ в м.Лисичанську можна звертатися за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, каб.40 (телефони: 4-27-47, 7-02-56) або каб.27 (телефон:7-04-73) щоденно з 9:00 до 18:00 крім вихідних (субота, неділя). Питання, що відносяться до компетенції центру обробки електронних звітів, надаються за телефонами (044) 272-43-61 та (044) 272-07-81, а питання, які безпосередньо стосуються роботи програм для накладання електронного цифрового підпису - до центрів сертифікації, послугами яких ви користуєтесь.

Надання податкової звітності в електронному вигляді - це важливий крок до налагодження ефективної роботи податкової служби, поліпшення обслуговування платників, створення податкової служби європейського зразка.

Л. Шишова, начальник ДПІ в м.Лисичанську