Пам'ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій
- Соціальна сфера
- 23.08.2012
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — це група гострих інфекційних захворювань з ураженням шлунково-кишкового тракту. До ГКІ відносяться такі захворювання як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гострі гастроентероколіти та інші. У хворих кишковими інфекціями, як правило, підвищується температура, з’являється нудота, болі в животі, блювота, пронос.
Зріст захворювання кишковими інфекціями реєструється у теплий період року, коли створюються сприятливі умови для розмноження та накопичення збудників ГКІ в навколишньому середовищі та виникає ризик епідемічних ускладнень.
Збудники ГКІ потрапляють в організм людини з їжею, водою, через брудні руки, іграшки.
З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:
-
дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, відвідування туалету;
-
вживати тільки кип’ячену або питну воду у фабричній розфасовці, не пити сиру воду з колодязів і відкритих водойм, така вода може бути забруднена і містити збудників кишкових захворювань;
-
овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед вживанням;
-
в домашніх умовах дотримуйтесь правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, термінів придатності та умов зберігання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються. Сирі продукти і готову їжу слід зберігати окремо. Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;
-
не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
При появі симптомів кишкових інфекцій негайно звертайтесь за медичною допомогою.
ДЗ «Лисичанська міська СЕС Луганської області»